Nolly


"Hyvät herrat, olen saanut potkut."
Näyttelijä Noele Gordon eli Nolly saa potkut tähdittämästään saippuasarja Crossroadsista, jonka keskushahmo hän on ollut kahdeksantoista vuoden ajan. Nolly ei kuitenkaan suostu lähtemään hiljaisesti, ja rakastetun hahmon lähtö aiheuttaa melkoista kuohuntaa mediassa ja katsojissa.

Nolly on Peter Hoarin ohjaama ja Russell T. Daviesin luoma minisarja vuodelta 2023. Se pohjautuu tositapahtumiin näyttelijä Noele Gordonin elämän viimeisistä vuosista.

Crossroads oli brittiläinen saippuaooppera, jota esitettiin ITV-kanavalla vuosina 1964-1988. Se sijoittui fiktiiviseen motelliin Midlandsissa, Englannissa. Huolimatta siitä, että sarjan tuotannon laatu oli alhainen, eikä Britanniassa edes ole motelleja, oli Crossroads silti suosittu ja keräsi parhaimmillaan jopa 15 miljoonaa katsojaa ruudun ääreen. Sarja yritettiin elvyttää uudelleen 2000-luvun alussa, mutta huonojen katsojamäärien vuoksi lopetettiin kaksi vuotta myöhemmin.

Crossroadsin keskushahmo oli alusta saakka Meg Mortimerin hahmo, jota esitti Noele Gordon. 1970-luvulla hän voitti roolistaan TV Timesin katsojien palkinnon Most Compulsive Female Character kahdeksana vuonna peräkkäin. Kahdeksannen voiton jälkeen Gordon sai paikan TV Timesin Hall of Famesta. Noele Gordon oli ensimmäinen nainen, joka esiintyi väritelevisiossa (vuosi oli 1938) ja joka pääsi haastattelemaan Iso-Britannian pääministeriä.

Nollyssa käydään läpi sarjan perusjuonen lisäksi myös näitä Gordonin elämän kohokohtia. Ennen sarjan katsomista en tiennyt hänestä mitään muuta kuin nimen, enkä Crossroadsia ole koskaan katsonut. Nyt Nollyn katsottuani täytyi käydä muutamaa jaksoa ainakin vilkaisemassa ihan vain jo taustatyönkin vuoksi.

80-luvulla elokuva- ja tv-ala oli hyvin miesvaltainen. Miehet olivat johtavissa asemissa ja tekivät päätökset ja hyvät naisroolit olivat yhä harvassa. Nolly pureutuu erityisesti tähän - Noele Gordonin taisteluun miehisessä maailmassa, jossa vahva, itsenäinen nainen nähdään lähinnä uhkana. Miehet tuntuvat jopa pelkäävän tätä vahvaa naista, joka ei pelkää sanoa mielipiteitään ja kuvauksissa jopa pompottelee muita ja tekee asiat oman mielensä mukaan. Hänen karismansa voima on uskomaton.

Nollyn esittelemä näyttelijä Noele Gordon, jota esittää aina niin upea Helena Bonham Carter, ei ole pelkästään vahva ja peloton. Sarja näyttää myös tämän kovaksikeitetyn pinnan alla piilevän haavoittuvaisen ja epävarman puolen. Nollyn uskottua Tony Adamsia näyttelee August Prew, ja kaksikon välillä käydään sarjan syvällisimmät keskustelut. Heidän kemiansa pelaavat hienosti yhteen. Yksi sarjan mieleenpainuvimpia kohtauksia on Nollyn ja Tonyn bussimatka ihan tavallisten ihmisten seassa.

Tuotantopäällikkö Charles Dentonia näyttelee Tim Wallers. Denton on sarjan antagonisti yhdessä tuottaja Jack Bartonin kanssa, se miehinen vastavoima, joka tahtoo eroon sarjansa päätähdestä hinnalla millä hyvänsä. He eivät reagoi saamaansa vihapostiin, studion ovilla järjestettäviin mielenosoituksiin tai lehtikirjoituksiin. Mutta kuten niin usein, myös tässäkin tapauksessa ihmiset osaavat äänestää jaloillaan. Nollyn lähdön jälkeen Crossroadsin katsojaluvut putosivat ja muutama vuosi myöhemmin koko sarja lopetettiin. Vuonna 1985 tuottajilla oli aikeena tuoda Megin hahmo vielä takaisin sarjaan, mutta suunnitelmat peruuntuivat Noele Gordonin menehdyttyä sen vuoden huhtikuussa.

Nollyn viimeinen jakso toi jostakin syystä hyvin vahvasti itselleni mieleen elokuvan Burton & Taylor (2013), jossa Bonham Carter esittää erästä toista viihdeteollisuuden voimanaista, nimittäin Elizabeth Tayloria. En tiedä, johtuiko se vain siitä, että sekä kyseinen elokuva että viimeinen jakso keskittyvät hyvin vahvasti teatterimaailmaan sekä näytelmän naispääosan esittäjään, mutta moneen otteeseen joka tapauksessa huomasin ajattelevani tuota elokuvaa.

Nolly on kolmen jakson mittainen ja jokainen jakso kestää noin kolme varttia. Jaksot ovat sopivan mittaisia ja itse ainakin katsoin kaikki kerralla, koska en vain osannut jättää kesken. Useammankin jakson olisin mieluusti toki katsonut, mutta haluttu tarina on saatu hyvin nivottua näihin kolmeen jaksoon, eikä se tunnu liian kiirehdityltä, mutta ei myöskään jää laahaamaan. Käsikirjoitus on taiten tehty, eikä sarjan parissa voi kyyneliltä välttyä (tai ainakaan minä en voinut).

Puvustukselle täytyy vielä antaa tunnustusta siitä, että eritoten kohtauksissa, joissa  Crossroadsia kuvataan, oikeasti kohtauksissa olleet puvut on onnistuttu jäljentämään hyvin. Ja kyllä, tästäkin syystä kävin Crossroadsin jaksoja vilkuilemassa - nähdäkseni, kuinka autenttisia kuvauskohtaukset oikeasti ovat ja kuinka aitoja niiden puvut ovat.

Nolly herätti minussa paljon ajatuksia, kuten yltä ehkä näkyy. Puoliakaan niistä en onnistunut kirjoittamaan auki ja nuo, jotka onnistuin, ovat varmaan kaikkea muuta kuin selviä. Nolly on sarja, joka onnistui pitämään oman mielenkiintoni yllä kaikkien kolmen jaksonsa ajan - ja se siis ei ihan oikeasti ole aina niin kovin helppoa. Nautin sarjan katselemisesta, sen käsikirjoituksesta, näyttelijöiden suorituksista ja koko tunnelmasta ylipäätään. Huumoria löytyy ja se toimii suurimmaksi osaksi hyvin.

Mistä erityisesti pidän Nollyssa on se, että kerrankin on sarja, joka ei keskity päähahmonsa kohdalla minkäänlaiseen romanssiin. Nollyn menneistä suhteista mainitaan, mutta siinä kaikki. Romanssia ei Nollyn ja minkään toisen hahmon välille edes yritetä luoda, mikä on suoraan sanottuna todella raikas ja tervetullut tuulahdus.


Nolly on katsottavissa Yle Areenassa lokakuun loppuun saakka.




Nolly

Luoja: Russell T. Davies
Ohjaus: Peter Hoar
Käsikirjoitus: Russell T. Davies
Sävellys: Blair Mowat
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2023
Jaksoja: 3
Ikäraja: S
Päärooleissa:
Helena Bonham Carter - Noele Gordon
August Prew - Tony Adams

Kommentit