Ansa vanhemmille



Hallie Parker ja Annie James on lähetetty kesäleirille. Siellä Kalifornian Napasta kotoisin oleva Hallie ja Lontoosta tuleva Annie kohtaavat toisensa ja tajuavat olevansa syntymän jälkeen toisistaan erotetut identtiset kaksoset. Kesäleirin päätyttyä tytöt päättävät vaihtaa paikkoja: Hallie lähtee äitinsä luo Lontooseen ja Annie isänsä luo Kaliforniaan. Päämääränään tytöillä on saattaa vanhempansa jälleen yhteen, mutta isällä onkin jo uusi kihlattu.

Ansa vanhemmille on Nancy Meyersin ohjaama elokuva vuodelta 1998. Se on uudelleenfilmatisointi samannimisestä elokuvasta vuodelta 1961. Elokuvista molemmat pohjautuvat Erich Kästnerin kirjaan Lisen ja Lotten salaisuus vuodelta 1949.

Teki eräänä iltana viime viikolla mieli pitkästä aikaa katsoa Ansa vanhemmille. Edelliskerrasta oli aikaa useampi vuosi, joten ei sitten muuta kuin katsomaan.

Vaikka elokuvana Ansa vanhemmille onkin aika ennalta-arvattava juonensa ja tapahtumiensa puolesta, se ei kai silti koskaan lakkaa hämmästyttämästä minua. Suurin syy tähän on se, kuinka hyvin elokuva on onnistuttu tekemään käyttäen kahdessa pääroolissa vain yhtä näyttelijää. Missään kohtaa ei tule sellaista tunnetta, että tämä on jotenkin epäaitoa ja etteikö kyseessä oikeastikin olisi kaksi eri tyttöä.

Mutta kun ei ole. Hallieta ja Annieta kumpaakin näyttelee nimittäin Lindsay Lohan, joka onnistuu tuomaan ruudulle kahden eri tytön erilaiset persoonat. Välillä oikeasti saa silmä tarkkana katsoa, mitä eroavaisuuksia tytöistä löytyy ja kuinka heidän persoonansa vaikuttavat myös ulkoiseen olemukseen. Elokuva onnistuu hienosti luomaan illuusion oikeiden identtisten kaksosten käyttämisestä.

En ole koskaan nähnyt alkuperäistä elokuvaa, joten siihen en voi nyt verrata. Enkä kyllä välttämättä tahtoisikaan verrata. Lukemani perusteella elokuvat kulkevat kuitenkin hyvin samoja polkuja pitkin ja jotkin dialogit ovat jopa identtisiä toistensa kanssa. Elokuvan käsikirjoitus on onnistunut, eikä tunnu missään kohtaa epäaidolta.

Myös näyttelijävalinnat ovat onnistuneita, erityisesti toki päärooleissa nähtävä Lindsay Lohan, mutta hänen lisäkseen tahdon nostaa esiin kaksi nimeä, jotka esittävät elokuvan kahta äitihahmoa: tyttöjen biologista äitiä, Elizabethia, näyttelevä Natasha Richardson sekä Hallien lapsenhoitajaa sekä elämän toistaiseksi ainoaa äitihahmoa, Chessya, näyttelevä Lisa Ann Walter. Elokuvan kaksi kauneinta kohtausta tapahtuvat näiden kahden sekä Annien/Hallien välillä, kun kumpikin äitihahmo tahollaan tajuaa, että kotiin on tullutkin se toinen lapsi.

Ansa vanhemmille on lämminhenkinen, viihdyttävä komedia, joka saa pysyttelemään ruudun äärellä koko parituntisen kestonsa ajan. Siinä on sopivassa suhteessa huumoria, herkkyyttä ja draamaakin, eikä huumori ole lainkaan yliampuvaa. Teemojensa puolesta elokuva sopii koko perheelle, sillä sekä lapsi että aikuinen kykenevät löytämään siitä samaistumispintaa.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 41. Elokuvassa on yksinhuoltaja




Ansa vanhemmille | The Parent Trap

Ohjaus: Nancy Meyers
Käsikirjoitus: Charles Shyers, Nancy Meyers ja David Swift
Sävellys: Alan Silvestri
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1998
Kesto: 129 min
Ikäraja: S
Päärooleissa:
Lindsay Lohan - Hallie Parker ja Annie James
Natasha Richardson - Elizabeth James
Dennis Quaid - Nick Parker

Kommentit