Oldboy



Oh Dae-su kaapataan ja vangitaan keskeltä katua tuntemattomaksi jäävän henkilön toimesta. Häntä pidetään vankina pienessä huoneessa viisitoista vuotta vailla selitystä siitä, miksi hänet on vangittu. Kun hän vihdoin pääsee vapaaksi, hänellä on päämääränään vain selvittää, kuka hänet vangitsi ja miksi.

Oldboy on Park Chan-wookin ohjaama elokuva vuodelta 2003. Se pohjautuu löyhästi Nobuaki Minegishin kuvittamaan ja Garon Tsuchiyan kirjoittamaan samannimiseen mangaan, jota julkaistiin japanilaisessa Weekly Manga Action -lehdessä vuosina 1996-1998. Oldboy on toinen osa Parkin Vengeance-trilogiaan.

Oldboy ei turhia hidastele vaan hyppää suoraa päätä toimintaan jo ensisekunneillaan. Ja toimintaa onkin sitten luvassa runsain mitoin eri muodoissaan. Elokuva on täynnä taidolla toteutettuja toimintakohtauksia, joiden koreografia toimii hienosti. Erityismainintana mainittakoon eräs yhdellä ainoalla otolla ilman minkäänlaisia leikkauksia kuvattu pitkä taistelukohtaus siinä vaiheessa, kun ensimmäinen kolmannes elokuvaa on mennyt. Sitä saa suu auki katsella ja jälkeenpäin pohtia, kuinka kauan sitä on jouduttu harjoittelemaan ja kuinka monta kertaa ottamaan uudestaan, että kaikki varmasti menee oikein.

Toisinaan Oldboysta tulee mieleen David Fincherin elokuva The Game - oletko valmis peliin? (1997), sillä useampaan otteeseen kaappaaja mainitsee pelin ja onhan elokuvassa samanlainen vainoharhainen tunnelma kuin The Gamessa. Toinen, josta elokuva muistuttaa, tulee kirjallisuuden puolelta: Alexandre Dumasin romaani Monte-Criston kreivi (1844), joka muuten myös mainitaan elokuvassa nimeltä. Kummassakin, niin Monte-Criston kreivissä kuin Oldboyssakin on sama perusjuoni päähenkilön vangitsemisesta tämän pakenemiseen/vapauttamiseen ja kostoon.

Elokuvassa nähtävät takaumat on toteutettu hienosti ja ne toimivat hyvin. Missään kohtaa ei käy epäselväksi, mikä on takaumaa ja mikä ei, vaikka aikajanat osittain kulkevatkin limittäin ja yhtä aikaa toistensa kanssa. Ei ole läheskään joka elokuvassa onnistuttu takaumien toteutuksessa yhtä hyvin. Valitettavasti onnistuin spoilaantumaan Oldboyn suurimmasta twististä jo kauan ennen sen katsomista, joten en omasta näkökulmastani osaa sanoa, toimiiko se toivotulla tavalla - mutta kai se jotakin kertoo, että on usein parhaiden (ja tunnetuimpien) elokuvatwistien listalla.

Oldboystakin on tehty tietysti myös amerikkalainen samanniminen uudelleenfilmatisointi, joka sai ensi-iltansa vuonna 2013. Ihan vain uteliaisuudesta voisin senkin joskus katsastaan, vaikka yleisesti ottaen remaket eivät onnistu pääsemään lähellekään esikuviensa tasoa. Oldboyn tasosta paljon kertoo se, että BBC:n kansainvälinen elokuva-asiantuntijoista koostuva raati on äänestänyt sen vuonna 2016 alkaneen vuosisadan 30 parhaan elokuvan joukkoon sekä vuonna 2018 kaikkien aikojen 30 parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.

Oldboy on hyvin toimiva, yhtenäinen kokonaisuus. Vaikka itse en olekaan mikään toimintaelokuvien ystävä ja vaikka olin onnistunut aika tehokkaasti jo spoilaantumaan elokuvan juonesta, en silti kyennyt hetkeksikään riistämään katsettani ruudusta, sillä mysteeri piti niin tiukasti otteessaan. Choi Min-suk pääroolissa on elokuvan kantava voima, eikä muissakaan näyttelijöissä juuri moitteen sijaa ole. Taidolla tehty Oldboy on katsomisen arvoinen elokuva, joka ei jätä kylmäksi, vaikkei toiminnasta juuri välittäisikään.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 18. Elokuva, jossa on kosto mielessä




Oldboy | Oldeuboi

Ohjaus: Park Chan-wook
Käsikirjoitus: Hwang Jo-yun, Lim Joon-hyung ja Park Chan-wook, Nobuaki Minegishin ja Garon Tsuchiyan mangan pohjalta
Sävellys: Jo Yeong-wook
Tuotantomaa: Etelä-Korea
Julkaisuvuosi: 2003
Kesto: 115 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Choin Min-sik - Oh Dae-su
Kang Hye-jung - Mi-do
Yu Ji-tae - Lee Woo-jin

Kommentit