Valon valtakunta



1980-luvun alun Englannissa Hilary Small työskentelee elokuvateatterin vuoropäällikkönä. Hän sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, kärsii yksinäisyydestä ja on salasuhteessa naimisissa olevan pomonsa kanssa. Kun elokuvateatteriin sitten saapuu uusi työntekijä, nuori, komea ja tummaihoinen Stephen Murray, Hilary löytää yhteyden tämän kanssa.

Valon valtakunta on Sam Mendesin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2022.

Valon valtakunta on visuaalisesti todella kaunis ja näyttävä elokuva. Valitettavasti pelkkä elokuvan kauneus ei onnistu pelastamaan hieman sekavaksi jäävää kokonaisuutta. Useassa kohtaa tuntuu, ettei elokuva oikein osaa päättää omaa suuntaansa ja mistä tahtoisi kertoa, tahtooko se kertoa Hilaryn mielenterveysongelmista vai Stephenin (ja muiden tummaihoisten) kokemasta rasismista tuohon aikaan. Siitä johtuen kumpaankaan aiheeseen ei jää aikaa paneutua kovin syvällisesti ja elokuvan kerronta on hieman poukkoilevaa.

Jotkin kohtaukset tuntuvat toisistaan irrallisilta, kenties juuri yllä kertomastani syystä. Ensin tulee rasistinen hyökkäys, sitten ollaankin yhtäkkiä keskellä Hilaryn maanista vaihetta ja sitten taas hieman lisää rasistisia hyökkäyksiä. Luulen, että asiaa olisi helpottanut, jos mukaan olisi valittu vain toinen näistä tarinalinjoista. Suurimmaksi osaksi paketti onneksi pysyy kasassa ja elokuvaa kuitenkin on miellyttävää seurata.

Elokuvan ehdoton vahvuus visuaalisuuden lisäksi ovat näyttelijät. Olivia Colman roolissaan Hilaryna on yhtä upea ja vahva kuin aina ennenkin - en ole koskaan nähnyt häneltä roolia, jossa hän pettäisi odotukseni. Hän onnistuu hienosti tavoittamaan Hilaryn kaksi eri puolta, yksinäisyyden mukanaan tuoman tuskan ja läheisyydenkaipuun. Colin Firthia, joka näyttelee elokuvateatterin johtaja Donald Ellisiä, on virkistävää nähdä tämän kaltaisessa roolissa - voisi jopa sanoa, että eräänlaisessa pahisroolissa. Stephen Murrayn roolissa nähtävä Micheal Ward on myös ihan hyvä, mutta toisinaan hän vaikuttaa olevan vailla energiaa. Se tosin voi johtua ihan vain ohjauksesta tai siitä, miten hahmo on kirjoitettu, sillä muutoin Stephen on kyllä hyvin tunteikas hahmo, joka ei epäröi näyttää edes vihaansa tai pelkoaan. Muista näyttelijöistä mieleen jäivät lähinnä elokuvateatterin koneidenkäyttäjä Normania näyttelevä Toby Jones sekä lipunmyyjä Neilin roolissa nähtävä Tom Brooke, joiden kummankin hahmoista pidin todella paljon.

Valon valtakuntaa voisi hieman tiivistää, etenkin loppupuolella. Loppu tuntuu jonkin verran nimittäin pitkitetyltä. Useaan otteeseen luulin, että elokuva päättyy nyt tähän, mutta aina se vain jatkui. Valon valtakunta on tribuutti elokuvateattereille ja niiden taialle, mutta vaikkei aina tarinankerronnassaan onnistukaan, pelastavat osaavat näyttelijät ja visuaalinen ilme paljon. Ehdottomasti katsomisen arvoinen.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 29. Elokuvassa on runo




Valon valtakunta | Empire of Light

Ohjaus ja käsikirjoitus: Sam Mendes
Sävellys: Trent Reznor ja Atticus Ross
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2022
Kesto: 115 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Olivia Colman - Hilary Small
Micheal Ward - Stephen Murray
Colin Firth - Donald Ellis
Toby Jones - Norman

Kommentit