Boy A



10-vuotiaana Eric teki hirvittävän rikoksen. Neljätoista vuotta myöhemmin hänet vapautetaan uuden identiteetin turvin. Eric koettaa pitkän vankeuden jälkeen sopeutua yhteiskuntaan, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Voiko lapsuudessa tehdyn rikoksen koskaan saada anteeksi vai joutuuko sen taakkaa kantamaan mukanaan hamaan loppuun saakka?

Boy A on John Crowleyn ohjaama elokuva vuodelta 2007. Se perustuu Jonathan Trigellin samannimiseen romaaniin vuodelta 2004. Romaani puolestaan pohjautuu löyhästi tositapahtumiin.

No, ihan suoraan sanottuna tämän elokuvan tositapahtumiin perustuminen on hieman niin ja näin. Ennemmin sanoisin, että inspiraatiota on otettu, koska todellisiin tapahtumiin tämän ei liitä mikään muu kuin se, että kaksi 10-vuotiasta poikaa murhaa toisen lapsen. Siinä ovat kaikki yhteydet elokuvan sekä James Bulgerin tapauksen välillä.

Andrew Garfield käsittelee taitavasti vaikeaa rooliaan. Eric on hyvin ristiriitainen hahmo. Hän tahtoisi jatkaa elämäänsä eteenpäin, mutta menneisyyden tapahtumat painavat taustalla ja vaikuttavat paljolti hänen elämäänsä. Eikä hän koskaan saa rauhaa, sillä lehdistö on jatkuvasti lapsimurhaajan jäljillä yrittäen löytää tämän olinpaikan ja paljastaa uuden identiteetin. Elokuvan edetessä katsoja alkaa tuntea sympatiaa Ericiä kohtaan ja käy hyvin selväksi, ettei Eric ole paha ihminen. Hän on vain aikoinaan eksynyt väärään seuraan ja tahtoo muuttua, olla parempi ihminen.

Ericin ja tämän tukihenkilö Terryn, jota näyttelee Peter Mullan, välille kehittyy eräänlainen vanhemman ja lapsen välinen suhde. Se peilautuu samalla Terryn ongelmalliseen suhteeseen tämän omaan poikaan. Myös Terry kamppailee menneisyydessään tekemiensä valintojen vuoksi, jotka mahdollisesti ovat johtaneet hänen oman poikansa ongelmalliseen käytökseen.

Menneisyys varjostaa siis sekä Ericiä että Terrya. Monta kertaa elokuvaa katsoessa pyörivät mielessä sellaiset kysymykset kuin voiko lapsena tehdyn rikoksen saada koskaan anteeksi ja joutuuko vielä aikuisenakin kärsimään lapsena tekemästään virheestä. Nuo ovat kysymyksiä, joihin on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Minä en yksinkertaisesti tiedä. 10-vuotias on jo sen verran vanha, että tietyllä tavalla kyllä varmasti ymmärtää tekonsa sekä sen seuraukset, mutta samalla kuitenkin vielä ihan lapsi, joka ei kykene ajattelemaan loppuun saakka. Ericiä kohtaan sympatiaa on helppo tuntea ja kun hän osoittaa haluaan muuttua, olla toisenlainen, olisin valmis kyllä hänelle antamaan anteeksi sekä suomaan uuden mahdollisuuden, vaikka hänen tekonsa onkin ollut hirveä. Loppujen lopuksi hän oli kuitenkin pieni lapsi.

Boy A on paljon ajatuksia herättävä elokuva, jossa näyttelijä Andrew Garfield on parhaimmillaan. Se on hyvin kaunista, laadukasta draamaa, jossa asioita Ericin menneisyydestä paljastuu ripotellen pitkin elokuvaa. Boy A on pysäyttävä tarina eräästä nuoresta miehestä, tämän menneisyyden varjoista sekä selviytymisestä uudessa elämässä.




Boy A

Ohjaus: John Crowley
Käsikirjoitus: Mark O'Rowe, Jonathan Trigellin romaanin pohjalta
Sävellys: Paddy Cunneen
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 102 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Andrew Garfield - Eric / Jack
Peter Mullan - Terry

Kommentit