Kohtalon yö



Nuori nainen nimeltään Viola onnistuu pelastumaan uppoavasta laivasta, mutta samassa turmassa hänen veljensä hukkuu. Saadakseen työtä herttua Orsinolta Viola pukeutuu mieheksi ja omaksuu henkilöllisyydekseen nuoren miehen nimeltä Cesario. Herttua lähettää hänet viestinviejänä kreivitär Olivian luo, sillä tahtoo mennän tämän kanssa naimisiin. Olivia ei kuitenkaan herttualle lämpene vaan sen sijaan rakastuu palavasti nuoreen Cesarioon.

Kohtalon yö on Trevor Nunnin ohjaama elokuva vuodelta 1996. Se pohjautuu William Shakespearen näytelmään Loppiaisaatto, joka sai ensi-iltansa Middle Temple Hallissa, Lontoossa vuonna 1602.

Vaikka Shakespearen näytelmiä on jonkin verran tullut luettua, on Loppiaisaatto jäänyt vieraammaksi. En ole lukenut sitä tai nähnyt teatterin lavalla, tiennyt lähinnä vain perusjuonen, joten oli oikeastaan aika mielenkiintoista lähteä katsomaan elokuvaa tästä asetelmasta. Shakespeare kirjoitti näytelmänsä komediaksi, mutta elokuva on ennemmin draamaa kuin komediaa.

Kohtalon yö on elokuvaksi hyvin teatterillinen. Se muun muassa sisältää useita kohtauksia, joissa hahmo puhuu monologia itselleen - tapa, jota hyvin harvoin elokuvissa näkee, mutta teatterin lavalla sitäkin useammin. Enkä sano, että se olisi millään tapaa häiritsevää. Elokuvan suhteen on selvästikin tehty tyylillisesti tämä ratkaisu ja se on sitä alusta loppuun. Tyylilajin puolesta teatterillisuus siis toimii.

Pääroolissa Violana nähdään Imogen Stubbs, joka Cesarioksi pukeutuessaan näyttää oikeastikin hyvin paljon mieheltä, joten ei ole lainkaan epäuskottavaa, että Olivia tähän rakastuu. Violan mieheksi pukeutuminen aiheuttaa monia hauskoja, jopa kiusallisia hetkiä elokuvan kuluessa. Herkkää, veljensä kuolemaa surevaa Oliviaa näyttelee Helena Bonham Carter. Olivia on elokuvan alussa hyvin haavoittuvaisessa tilassa, mutta alkaa vahvistua, kun rakastuu nuoreen ja komeaan Cesarioon. Olivia on hyvin vahvatahtoinen nuori nainen, joka jotakin päätettyään myös päätöksensä pitää - kuten päätöksensä mennä Cesarion kanssa naimisiin tai olla suostumatta kreivi Orsinon kosintaan. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Imelda Staunton Olivian palvelijatar Mariana, Richard E. Grant yhtenä Olivian kosijoista, sir Andrew Aguecheekina, ja Ben Kingsley narri Festenä, joka toimii samalla tarinan kertojana. Pääkaksikon ohella Ben Kingsleyn hahmo nousee kaikkein kiinnostavimmaksi, mutta läpi elokuvan näyttelijäntyö kaikkien näyttelijöiden osalta on yksi elokuvan vahvuuksista.

Shakespeare kirjoitti näytelmänsä 1600-luvun alussa, mutta elokuva on sujuvasti sijoitettu 1800-luvulle. Kieltä on nykyaikaistettu, mutta se ei silti ole menettänyt ydintään. Ohjaaja Trevor Nunn on pitkän linjan Shakespeare-konkari teatterin puolelta ja se kyllä näkyy. Vaikka elokuvassa ei juonellisesti mitään kovin ihmeellistä ole, se on silti hyvin ja huolella tehty kokonaisuus, jonka kruunaavat osaavat näyttelijät.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 46. Elokuvassa kirjoitetaan kirje




Kohtalon yö | Twelfth Night

Ohjaus: Trevor Nunn
Käsikirjoitus: Trevor Nunn, William Shakespearen näytelmän pohjalta
Sävellys: Shaun Davey
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 1996
Kesto: 128 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Imogen Stubbs - Viola / Cesario
Helena Bonham Carter - Olivia

Kommentit