Big Driver



Menestynyt kirjailija Tess Thorne joutuu raa'an väkivallan uhriksi kotimatkallaan. Havahduttuaan siltarummusta murhayrityksen jälkeen hän suuntaa kotiin vakaana päätöksenä olla kertomatta tapahtuneesta kenellekään. Mutta kun Tess viimein ymmärtää, mikä ajoi hänet väärälle tielle, jokin murtuu hänen sisällään ja hän on valmis kostoretkelle.

Big Driver on Mikael Salomonin ohjaama elokuva vuodelta 2014. Se pohjautuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Iso kuski, joka julkaistiin osana Pimeä yö, tähdetön taivas -pienoisromaanikokoelmaa vuonna 2010.

Big Driver on kaikin puolin hyvin tyypillinen rape & revenge -genren elokuva, eikä tarjoa oikein mitään yllätyksiä koko matkan varrella. Elokuva ei mene samalla tapaa eksploitaation puolelle kuin vaikkapa I Spit on Your Grave (1978) tai Viimeinen talo vasemmalla (1972), ikärajakin on alhaisempi, mutta hyvin paljon samankaltaisuuksia siitä löytyy kuin ensimmäisenä mainitusta - rikoksen tapahduttua uhri päätyy vesistöön, lähtee sieltä harhailemaan ja menee kotiin puhdistautumaan ennen kuin aloittaa kostoretkensä. Mutta niinhän ne tämän genren elokuvat kulkevat hyvin samoja polkuja.

Elokuva onnistuu pitämään jännitettä yllä, vaikka loppuratkaisun voikin arvata jo ennen elokuvan katsomista. Muutamissa kohdin huomasin jopa pidättäväni hengitystä. Aivan viimeinen kohtaus, joka kestää vain kymmenisen sekuntia, on täysin turha. Sitä edeltävä kohtaus olisi ollut elokuvalle täydellinen lopetus, vaikka ymmärrän kyllä tekijöiden halun tuoda vain yhdessä kohtauksessa nähty hahmo sulkemaan koko tarina.

Näyttelijät hoitavat työnsä hyvin, erityismainintoina pääroolissa Tessiä näyttelevä Maria Bello sekä Ramona Norvillea näyttelevä Ann Dowd, joka jostakin syystä muistuttaa minusta paljon Kathy Batesia. Eikä siinä mitään, ovathan he molemmat todella taitavia, vahvoja näyttelijöitä. Maria Bello tuo hienosti esille, kuinka Tessin mieli alkaa tapahtuneen jälkeen pikkuhiljaa murentua. Tess puhuu itsekseen siihen malliin, että hän tuntuu todella menettäneen järkensä, kunnes saa jonkin kiinnekohdan, jonne suunnata - tässä tapauksessa koston. Näyttelijälegenda Olympia Dukakis nähdään Tessin kirjasarjan hahmona, Doreenina, joka aika ajoin ilmestyy juttelemaan Tessille ollen tavallaan tämän sisäinen ääni.

Big Driver sijoittuu King-filmatisointien puolivälin paikkeille. Se on laadullisesti ihan pätevä, hyvin tehty elokuva. Juonen puolesta elokuvassa ei kuitenkaan ole mitään yllätyksellistä, mistä syystä sitä olisi aika tylsää katsoa, mutta onneksi taitavat näyttelijät saivat minut pysymään ruudun ääressä. Kingin pienoisromaani ei ole minulle missään määrin tuttu, mutta lukemani perusteella elokuva on alkuperäisteokselle hyvin uskollinen adaptaatio. Big Driveria on syytetty eksploitaatiosta, mutta omasta mielestäni se on hyvin vähäistä verrattuna muihin saman genren elokuviin, vaikka tietty kohtaus saakin haluamaan lähinnä vain sulkea television.




Big Driver

Ohjaus: Mikael Salomon
Käsikirjoitus: Richard Christian Matheson, Stephen Kingin pienoisromaanin pohjalta
Sävellys: Jeff Beal
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2014
Kesto: 87 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Maria Bello - Tess Thorne
Olympia Dukakis - Doreen
Ann Dowd - Ramona Norville

Kommentit