9/12: Kirjaan pohjautuva - Poika nimeltä Joulu



Köyhtyvän maan kuningas antaa kansalaisille käskyn tuoda ihmisille lisää toivoa. Nikolaksen isä lähtee matkaan jättäen pojan siskonsa huolehdittavaksi. Pian Nikolas lähtee etsimään isäänsä legendaariselta Tonttuvaaralta, joka on siihen mennessä ollut olemassa vain saduissa. Mukaansa matkalle Nikolas saa puhuvan hiiren nimeltä Miika sekä poron, jonka nimeää Salamaksi. Vaarallinen matka osoittautuu pian aivan joksikin muuksi kuin Nikolas on odottanut.

Poika nimeltä Joulu on Gil Kenanin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Se perustuu Matt Haigin kirjoittamaan samannimiseen romaaniin vuodelta 2015.

Poika nimeltä Joulu on sijoittuvinaan Suomeen (torille!), mutta siitä huolimatta kaikki hahmot jostakin syystä puhuvat englantia. Aivan elokuvan alussa mainitaan, että nyt ollaan muuten Suomessa, mutta voisin mainita noin sata virhettä, jotka siellä Suomen suhteen tehdään - ensimmäisenä nyt se, että Lapissa ei talvella nouse aurinko ja silti Nikolaksen isä sanoo lähtevänsä "kun päivä koittaa". Eipä vaan koita niin pohjoisessa. Elokuvaa on muuten jopa kuvattu Suomessa, mutta selvästi tekijät eivät ole ottaneet oppitunteja siinä, mitä täällä tapahtuu talvisin. Tosin siitä voi kai syyttää myös alkuperäisen romaanin kirjoittajaa.

No, täytyy toki muistaa, että kyseessä on fantasiaelokuva, joka ottaa paljon vapauksia monien muidenkin asioiden suhteen. Esimerkiksi poro ei edes näytä porolta, koska sillä on peuran sarvet. Mutta on siellä sentään mukana tyttö nimeltä Lumi ja hiiri nimeltä Miika. Ja siis heillä on nuo samat nimet ihan englanniksikin, vaikka kyllä kukaan ei osannut lausua nimeä Lumi oikein.

Koska en tahdo olla pelkästään negatiivinen niin sanon tässä kohtaa, että oikeasti pidin elokuvasta aika paljon huolimatta sen monista häiritsevistä epäkohdista. Kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi oikein suloinen tarina joulun hengen ja toivon löytämisestä uudelleen. Se on tarina rohkeudesta ja epäitsekkyydestä, joka voittaa suurimmatkin vaarat.

Eikä toki sovi unohtaa näyttelijöitä, jotka ovat suuressa roolissa siinä, miksi elokuva on niin onnistunut. Erityisen ilahtunut olin nähdessäni aina upean Maggie Smithin tarinankertojana Ruth-tädin roolissa. Henry Lawfull on Nikolas, jota tämän äiti on kutsunut nimellä Joulu. Lawfull on oikein hyvä valinta rooliin ja jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä hän päätyy tekemään tulevaisuudessa. Zoe Colletti on Totuuskeiju ja Indica Watson tonttu nimeltä Pikku-Nuusa. Tonttujen johtajana Vodol-muorina nähdään Sally Hawkins, joka antaa kaikkensa ilmentääkseen monivivahteista hahmoaan, joka nousee yhdeksi Nikolaksen vastavoimista. Jim Broadbent on pienessä roolissa kuninkaana, joka tahtoo ihmisten löytävän toivoa vaikeina aikoina.

Poika nimeltä Joulu on toisenlainen versio joulupukin syntytarinasta. Hauska yhteensattuma, että kahtena peräkkäisenä päivänä päädyin katsomaan elokuvaa pojasta nimeltä Nikolas, josta tulee joulupukki - ainakin jollakin tapaa. Vaikka mukamas Suomeen sijoittuva elokuva tekee lukuisia asiavirheitä, on se silti sympaattinen kertomus pojasta, hiirestä, porosta ja toivosta.


Kuusivuotiaan arvio: "Oli kivaa, kun poro lensi. Se Harry Potter -näyttelijä (Maggie Smith) oli hyvä."




Poika nimeltä Joulu | A Boy Called Christmas

Ohjaus: Gil Kenan
Käsikirjoitus: Ol Parker ja Gil Kenan, Matt Haigin romaanin pohjalta
Sävellys: Dario Marianelli
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 106 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Henry Lawfull - Nikolas
Maggie Smith - Ruth-täti
Sally Hawkins - Vodol-muori

Kommentit