7/12: Musikaali - Jingle Jangle – Joulumusikaali



Oppipoika pettää nerokkaan keksijän varastamalla tämän keksintökirjan ja tulee sen avulla kuuluisaksi. Keksijä Jeronicus Jangle päättää olla keksimättä enää ikinä yhtään mitään. Hänen päätöksensä pitääkin kolmenkymmenen vuoden ajan, kunnes elämään ilmestyy tyttärentytär, joka palaa halusta tulla isoisänsä kaltaiseksi keksijäksi.

Jingle Jangle – Joulumusikaali on David E. Talbertin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2020.

Jingle Jangle valikoitui mukaan listalle siitä syystä, että se osui kerran silmään Netflixissä ja koska se sattui olemaan musikaali. Itsehän pidän musikaaleista todella paljon, joten olin aika innoissani tästä, vaikkakaan odotukset eivät kauhean korkealla olleet. Odotukset onneksi loppujen lopuksi täyttyivät ja itse elokuva oli oikeastaan jopa parempi kuin odotin.

Elokuva käynnistyy isoäidin alkaessa kertoa joulutarinaa lapsenlapsilleen. Aina toisinaan isoäidin kertojaääni johdattaa katsojaa tarinan läpi. Näitä tarinapätkiä näytetään nukkeanimaationa, mikä on todella hyvä ratkaisu. Se tuo lisää satukirjamaista tuntua ja kun nuket muuttuvat oikeiksi näyttelijöiksi, sitä tuntee kuin onnistuisi oikeasti itsekin sukeltamaan sisään sadun maailmaan - niin voimakkaasti, että kaikki ympärillä muuttuu todelliseksi.

Jingle Jangle on visuaalisesti näyttävä ja värikäs elokuva, jossa on John Debneyn säveltämät menevät musiikit sekä Ashley Wallenin taidokkaat koreografiat. Niitä olisin mielelläni kuunnellut ja katsellut enemmänkin, sillä elokuvassa on parin tunnin kestoonsa nähden valitettavan vähän musiikkinumeroita ollakseen musikaali. Pukusuunnittelija Michael Wilkinsonin kädenjälki on värikästä, 1800-lukua henkivää ja tuo mukaan todella paljon sekä fantasiallista että jouluistakin tunnelmaa.

Pääosaa Jeronicus Janglea näyttelee Forest Whitaker. Hän on hyvä hieman kärttyisenä, Scroogen kaltaisena hahmona, joka kuitenkin kokee elokuvan aikana muutoksen tyttärentyttärensä ansiosta. Kyseistä tyttärentytärtä, Journeyta, näyttelee Madalen Mills, joka on täynnä lapsen riemua ja energiaa. Muista näyttelijöistä mieleen parhaiten jäävät antagonistiroolissa petturimaisena apupoikana Gustafsonina nähtävä Keegan-Michael Key sekä pienen roolin pankkiirina tekevä Hugh Bonneville. Kukaan näyttelijöistä ei juuri pistä esiin toisia parempana tai huonompana.

Jingle Jangle - Joulumusikaali on lämminhenkinen elokuva, joka on täynnä joulun taikaa. Sen visuaalisuus ja värikkyys yhdessä laulujen ja tanssien kanssa saavat helposti hyvälle tuulelle. Vaikka tarina onkin moneen kertaan nähty, sitä kuitenkin käsitellään uudella tavalla, joten katsoessa ei käy mielessäkään, että ei kai aina tätä samaa. Jingle Jangle on elokuva uskomisesta ja ymmärryksestä. Se on muistutus siitä, ettei menneisyyteen pidä jäädä vellomaan ja että tärkeää ei ole se, mitä on menettänyt vaan se, mitä sinulla on.


Kuusivuotiaan arvio: "Robotti oli hauska, kun se lensi."




Jingle Jangle Joulumusikaali | Jingle Jangle: A Christmas Journey

Ohjaus ja käsikirjoitus: David E. Talbert
Sävellys: John Debney
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2020
Kesto: 122 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Forest Whitaker - Jeronicus Jangle
Madalen Mills - Journey

Kommentit