J. K. Rowling: Jouluposso

Jackin kaikkein rakkain lelu, Roteeposso, on kadonnut. Sen tilalle Jack saa Jouluposson, joka jouluyönä herää henkiin, Se vie Jackin mukanaan Hukattujen maahan, josta he ryhtyvät yhdessä etsimään Roteepossoa. Tehtävä ei ole helppo, sillä Hukattujen maa on valtava paikka ja joka puolella vaanivat vaaralliset sopeuttajat sekä paikan ylin johtaja, hirviö nimeltä Luuseri.

Jouluposso on J. K. Rowlingin kirjoittama romaani vuodelta 2021.

Hukassa-sanan kohdalla kaikki katosi Jackin jalkojen alta. Hän putosi - tai pikemminkin vajosi hitaasti - läpi siitä, missä olisi kuulunut olla lattia. Oli kuin hän olisi ollut vankina jossain paksussa aineessa, joka ei tuntunut eikä näkynyt. Kuusen valot olivat kadonneet: kaikki oli sysimustaa.

Sain Jouluposson vuosi sitten joululahjaksi ja jokin aika sitten aloimme kuusivuotiaani kanssa vihdoin lukea sitä. Hän on pienestä pitäen rakastanut sitä, kun hänelle luetaan ja jaksanut keskittyä tarinoihin pitkiäkin aikoja kerrallaan. Jouluposso ei ole ensimmäinen romaani, jonka olen hänelle lukenut, mutta on kyllä ehdottomasti pisin.

Jouluposso, vaikka käsittelee hyvin kypsiäkin teemoja, on lapsille suunnattu romaani, josta myös aikuinen voi löytää paljon tärkeitä ja oivaltavia hetkiä. Romaani käsittelee muun muassa vanhempien eroa lapsen näkökulmasta. Kun Jackin vanhemmat eroavat romaanin alussa, esittää Jack urheaa ja kertoo vanhemmilleen ymmärtävänsä, vaikka oikeasti hänestä tuntuu todella pahalta ja hän iltaisin itkee Roteeposson kankaan märäksi. Näitä vaikeampia teemoja on hienosti käsitelty lapsen tasolla ja ovat lapsellekin helposti ymmärrettävissä.

Hukattujen maasta löytyy kaikenlaisia hukattuja tavaroita, mutta myöhemmin myös abstraktimpia asioita, jotka aikuinen ymmärtää paremmin. Jack ja Jouluposso kohtaavat esimerkiksi kadotetun Onnellisuuden, Toiveikkuuden, Kunnianhimon, Kauneuden ja Vallan. Nämä ovat hyvä lisä ja tuovat syvyyttä sekä kypsyyttä tarinaan.

Juuri silloin kuului heidän yläpuoleltaan useita kovaäänisiä paukahduksia. Kaikki - Jack, Jouluposso, Sininen pupu ja sopeuttajat - katsoivat ylös. Kuulosti kuin jättikokoinen pallo olisi pomppinut korkealla maalatulla katolla. Se oli ensimmäinen kerta, kun Jack kuuli ääniä Elävien maasta. Yhdentekevien lakeuden yllä oli hyvin vähän löytöaukkoja, mutta yksi niistä sattui olemaan suoraan heidän yläpuolellaan.

Romaanin suomennoksesta vastaa myös Harry Potterit suomentanut Jaana Kapari-Jatta ja hänen työnsä on, kuten aina ennenkin, huolella tehty. Hän on onnistunut tavoittamaan tarinan hengen ja suomentamaan esimerkiksi kaikki paikannimet, kuten Harminpaikka, Yhdentekevien lakeus ja Kaipuunkaupunki, niin että ne tuntuvat juuri tätä tarinaa varten luoduilta.

Koko romaanin tunnelma on hieman taianomainen, toisinaan jännittävä ja pelottavakin. Tarinaa on helppo seurata ja lukea, luvut ovat sopivan mittaisia, että niitä voi aina pari lukea lapselle iltasaduksi. Myös lapsen on helppo seurata mukana ja tarinaa tukevat Jim Fieldin upeat kuvitukset.

Jouluposso on lapsille suunnattu romaani, josta aikuisenkin on helppo nauttia. Se käsittelee maailmaa lapsen näkökulmasta tarjoten myös aikuiselle monia oivalluksen kokemuksia. Monta kertaa sitä tuli lukemisen aikana mietittyä, mitä oikeasti tapahtuu tavaroille, jotka vaikkapa heittää menemään. Romaani on positiivisella otteella kirjoitettu kertomus, jossa on useita herkkiäkin hetkiä. Loppuratkaisu voi olla aikuislukijalle ennalta-arvattava, mutta niinhän lapsille suunnatuissa romaaneissa usein on. Alkoipa tehdä mieli lukea Rowlingin muitakin lastenkirjoja.

”Jotkut sanovat, että ihmiset loivat sen, että Ylhäällä on niin paljon ahneutta ja julmuutta että osa tihkui tänne ja alkoi sieppailla sitä sun tätä luodakseen itselleen kehon. Toiset sanovat, että Luuseri on ollut täällä aikojen alusta asti, on eräänlainen hirviö, joka kadehtii ihmisiä ja heidän nokkelia luomuksiaan niin paljon, että varastaa kaiken minkä voi. Ennen kaikkea se himoaa arvostettuja ja rakastettuja.”


Kuusivuotiaan arvio: "RP oli kivempi kuin Jouluposso. Oli aika tuhmasti tehty, kun RP heitettiin sinne moottoritielle. Mitään ei saa heittää moottoritielle tai millekään tielle, koska niitä tavaroita niin paljon rakastetaan."

**

J. K. Rowling (s. 31.7.1965) on brittiläinen kirjailija, joka nousi tunnetuksi seitsemän romaania käsittävällä Harry Potter -kirjasarjallaan. Näiden lisäksi hän on julkaissut aikuisille suunnatun romaanin Paikka vapaana (2012) sekä salanimen Robert Galbraith alla tähän mennessä kuusi romaania sisältävän Cormoran Strike -sarjan. Jouluposso on Rowlingin toinen lastenromaani vuonna 2020 julkaistun Ikkabogin jälkeen.


J. K. Rowling: Jouluposso (The Christmas Pig), 2021. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. 320 s.


Helmet-lukuhaasteeseen numerolla 13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla


Kommentit