8/12: Elokuva joulupukista - Joulutarina



Nikolaksen perhe menehtyy ja poika joutuu vaihtamaan ottoperhettä aina vuoden välein. Jouluisin hän alkaa jättää lahjoja entisten ottoperheidensä lapsille. Lopulta Nikolas päätyy asumaan hullu-Iisakiksi kutsutun puusepän luokse, jossa pääsee kartuttamaan omia taitojaan. Vuosien kuluttua Iisakki muuttaa asumaan poikiensa luokse ja jättää kaiken omaisuutensa Nikolakselle, joka saa nyt keskittyä pelkästään lahjojen valmistamiseen.

Joulutarina on Juha Wuolijoen ohjaama elokuva vuodelta 2007.

Joulutarina ei ole, vaikka siinä matala ikäraja onkin, suunnattu perheen pienimmille. He todennäköisesti vain pitkästyvät katselemaan hidastempoista draamaelokuvaa. Oma kuusivuotiaani leikki legoilla lattialla ja aina välillä vilkuili, mitä elokuvassa tapahtuu. Sen enempää ei hänkään jaksanut keskittyä, vaikka on ikäänsä nähden aika harjaantunut elokuvien katselija.

Ja onhan se totta, ettei Joulutarinassa juuri ole minkäänlaista jännitettä, ei ole mitään tiettyä pistettä, mitä kohden mennään. Se vain kertoo yhden version Joulupukin syntytarinasta. Missään kohtaa tarinaa Nikolaksella ei ole kunnollista vastavoimaa, ellei lukuun oteta Iisakkia, joka varsin nopeasti muuttuu vastavoimasta Nikolaksen puolustajaksi ja kaksikon välille kehittyy eräänlainen isän ja pojan suhde. Nikolaksen suru on käsinkosketeltavaa, kun Iisakki päättää lopulta lähteä pois.

Siitäkin huolimatta Joulutarina on oikein sympaattinen tarina ja elokuva. Se huokuu oikeaa joulun henkeä ja tunnelmaa koko kestonsa ajan. Tunnin ja vartin mittainen elokuva on hetkessä ohitse, eikä tunnu lainkaan liian pitkältä. Päin vastoin - tuntui jopa, että kestoa olisi voinut enemmän ja elokuva loppui tavallaan kesken kaiken.

Paikoin näytteleminen on hieman kankean näköistä, mutta ei onneksi häiritsevyyteen asti. Pääroolin Nikolaksena tekevät lapsena Otto Gustavsson ja aikuisena Hannu-Pekka Björkman. Kumpikin tekee roolissa hyvää työtä ja erityisesti Björkman (joka on aina hyvä) on todella sympaattinen  ja tuo hienosti esiin kaikki Nikolaksen tunteet. Kari Väänänen Iisakkina tekee itselleen hyvin tyypillisen äreän miehen roolin - tai sitten olen vain nähnyt häntä todella paljon vastaavissa rooleissa. Iisakki on muuten todella mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu hahmo, mutta hänen hiuksensa (peruukkinsa) näyttävät valitettavan epäaidoilta. Pienissä rooleissa elokuvan loppupuolella nähdään Nikolaksen ystävän tytärtä Aadaa sekä tämän miestä Mikkoa näyttelevät Laura Birn ja Antti Tuisku.

Joulutarina on varsin herttainen elokuva, joka on täynnä joulun taikaa. Se kertoo yhden version joulupukin syntytarinasta, eikä ole lainkaan liian pitkä, sillä tunnin ja vartin mittainen elokuva on hetkessä ohitse. Vaikka näytteleminen paikoin kangertelee ja joidenkin näyttelijöiden puhe kuulostaa epäaidolta, eikä elokuvassa juuri jännitettä ole, on Joulutarina silti katsomisen arvoinen elokuva näin joulun aikaan.


Kuusivuotiaan arvio: "Siinä ei ollut mitään jännittävää."




Joulutarina

Ohjaus: Juha Wuolijoki
Käsikirjoitus: Marko Leino
Sävellys: Leri Leskinen
Tuotantomaa: Suomi
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 78 min
Ikäraja: K3
Päärooleissa:
Hannu-Pekka Björkman / Otto Gustavsson - Nikolas
Kari Väänänen - Iisakki
Laura Birn - Aada

Kommentit