12/12: Lapsen valinta - Yksin kotona 3



Terroristikopla varastaa huippusalaisen mikrosirun ja kätkee sen leluauton sisään. Lentokentällä auto päätyy vahingossa vanhan rouvan matkaan, ja tämä antaa sen naapurilleen, kahdeksanvuotiaalle Alexille. Terroristit ovat sirun perässä ja valmiina murtautumaan vaikka jokaiseen taloon kadun varrella löytääkseen tahtomansa. Vesirokkoon sairastuneen, kotiin yksin jätetyn Alexin on suojeltava kotiaan rosvoja vastaan.

Yksin kotona 3 on Raja Gosnellin ohjaama elokuva vuodelta 1997. Se on itsenäinen jatko-osa Yksin kotona -elokuvien sarjaan.

Kuten viime vuonna, myös tällä kertaa annoin lapseni valita viimeisen elokuvan jouluelokuvahaasteeseen. Hän valitsi katsottavaksi Yksin kotona 3, luultavasti, koska pitää koko sarjasta ylipäätään ja onhan niitä ansoja nyt hauska katsella.

Yksin kotona 3 on ihan pätevä jatko-osa. On kiva, että sen suhteen on käytetty mielikuvitusta ja yritystä luoda uudenlainen tarina täysin uusilla hahmoilla. Siinä on juuri sopivassa suhteessa jotain uutta ja jotain vanhaa. Samaa ei todellakaan voi sanoa seuraavista kolmesta, jotka ovat enemmän tai vähemmän roskaa. Voi suoraan sanoa, että loppua kohden taso laskee kuin lehmän häntä. Siitä kertoo paljon jo sekin, että kolmannen elokuvan jälkeen tulleet eivät päässeet enää lainkaan teatterilevitykseen.

Jos Yksin kotona 3 olisi toistanut edellisten elokuvien kaavaa, sitä epäilemättä olisi syytetty matkimisesta. Mutta kun se yritti tehdä jotakin uutta, sitä kritisoitiin erilaisuudesta edeltäjiinsä verrattuna. No, jokaisella toki mielipiteensä, mutta minä pidän sen erilaisuudesta. Uusi päähenkilö, Alex, tuo mukanaan raikkautta elokuvasarjaan. Alex toki on Kevinin tapaan myös perheensä kuopus ja kahdeksanvuotias. Mutta Alexia ei vahingossa jätetäkään kotiin vaan tarkoituksella, ihan vain hetkeksi. Alex D. Linz, joka roolia näyttelee, on oikein taitava nuori näyttelijälupaus. Olisi muuten kiva joskus nähdä Yksin kotona -elokuva, jonka pääosassa olisi tyttö. Se ainakin toisi vaihtelua.

Äidin rooliin sen sijaan on selvästi yritetty saada joku edes hieman Catherine O’Haran näköinen näyttelijä. Haviland Morrisin näyttelemällä Karenilla on jopa samanlainen hiustyyli kuin Kate McCallisterilla. Rosvoja on tällä kertaa kahden sijasta neljä, kolme miestä ja yksi nainen, joten ansoja tietysti nähdään sitä myöten enemmän. Ansojen kanssa on käytetty mielikuvitusta, vaikka samankaltaisiakin on mukana kuin edellisissä osissa. Rosvoista jokaisella on oma persoonallisuutensa ja omat erikoisalansa. Pienessä roolissa Alexin isosisko Mollyna nähdään Scarlett Johansson.

Yksin kotona 3 on viihdyttävä, kokonaisuutena toimiva itsenäinen jatko-osa, jossa ei ole yritetty lähteä toistamaan vanhaa vaan luomaan jotakin uutta. Jos elokuvan menestys ei olisi jäänyt niin heikoksi, olisi Alex voinut Kevinin tapaan saada oman jatko-osansa. Se on harmi, ettei näin käynyt, sillä Alex on toimiva päähenkilö, joka jaksaa kannatella koko elokuvaa. Neljän eri rosvon kohellus sekä ansojen uhriksi jääminen jaksavat huvittaa, vaikka jotkin vitsit tuntuvatkin paikoin pakotetuilta.

Kuusivuotiaan arvio: ”Oli hauskaa, kun se yksi varas oli iglussa. Ja sekin, kun yhdelle miehelle tuli musta naamio. Papukaija ja sen laulu oli kiva.”






Yksin kotona 3 | Home Alone 3

Ohjaus: Raja Gosnell
Käsikirjoitus: John Hughes
Sävellys: Nick Glennie-Smith
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1997
Kesto: 102 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Alex D. Linz - Alex Pruitt
Haviland Morris - Karen Pruitt
Olek Krupa - Peter Beaupre

Kommentit