5/12: Romanttinen komedia - 1000 syytä vihata joulua



Joulua syvästi vihaava Raúl lähetetään työmatkalle tarkastamaan pikkukylän makeistehtaan kirjanpitoa. Kylän väki rakastaa joulua ja on parhaillaan valmistautumassa tekemään maailmanennätyksen kaikkein suurimmalla joulunäytelmällä. Raúl saapuu kaiken joulutohinan keskelle saaden asukkailta lämpimän vastaanoton, mutta tekee itse kaikkensa vältelläkseen näitä. Kun Raúl sitten kaikkien odotusten vastaisesti alkaa tutustua paikalliseen Paulaan, alkaa hänen mielensäkin muuttua.

1000 syytä vihata joulua on Álvaro Fernández Armeron ohjaama elokuva vuodelta 2021.

Tämä elokuva valikoitui mukaan haasteeseen ihan puhtaasti vain nimensä vuoksi. En tiennyt elokuvasta etukäteen yhtään mitään ja välillä on aika kivakin lähteä katsomaan jotakin elokuvaa täysin sokkona tietämättä lainkaan, mitä odottaa.

No, tällä kertaa en päässyt yllättymään positiivisesti, sillä vastassa oli aika hölmö elokuva, jossa on joitakin todella huonosti tehtyjä kohtia. Pahimpana näistä ovat Raúlin lapsuustraumojen näyttäminen. Traumakohdat on tehty todella kliseisellä ja osoittelevalla tavalla ja niitä oikein korostetaan, että katsokaa nyt, miten hirveitä asioita Raúlille on tapahtunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan jouluisin ja tästä syystä hän vihaa joulua. Ilmeisesti hänen kaikki traumansa jostakin syystä keskittyvät joulun aikaan.

Ja koska en halua ihan kauhean negatiivinen olla näin joulun alla niin oli elokuvassa joitain ihan suhteellisen hauskojakin kohtia, joille sai hymähdellä. Suurimmaksi osaksi nämä minua huvittaneet kohdat liittyivät Raúlin todella pidättyväiseen ja jäykkään persoonaan sekä hänelle sattuviin kommelluksiin. Kun Raúl alkaa tutustua Paulaan, hänessä käynnistyy sisäinen muutos, joka tapahtuu kuitenkin aivan liian nopeasti. Yhdessä hetkessä hän on täysin jouluvastainen ja sekuntia myöhemmin jo jos ei pidä niin ainakin alkaa pehmentyä pitämään siitä. Elokuva paranee hieman loppua kohden, kun kerronta alkaa tiivistyä, mutta silti loppu tuntuu liian pitkitetyltä ja jää laahaamaan.

Mukaan on tietysti yritetty änkeä jonkinlaista kolmiodraaman tynkää, joka tuntuu valitettavan päälleliimatulta. Hahmot ovat jokainen todella yksiulotteisia, joten heistä ei jaksa välittää, eikä sitä myöten myöskään kiinnosta, mitä heille käy. Tätä eivät myöskään edesauta hyvin puisen oloiset näyttelijät. Elokuvan nimeä jäin miettimään, että ei tässä kyllä missään kohtaa tullut tuhatta syytä vihata joulua. Alkuperäinen espanjankielinen nimi on A mil kilómetros de la Navidad eli Tuhat kilometriä joulusta ja se käy järkeen edes vähän paremmin. Kauniita talvisia maisemia olisin voinut ihastella enemmänkin.

1000 syytä vihata joulua on hyvin ennalta-arvattava hieman Charles Dickensin Saiturin joulun (1843) tyyppinen tarina, jossa joulunvihaajan vakaumus joutuu koetukselle. Se on kömpelö elokuva, joka ei oikein jaksa kannatella itseään, vaikka hauskoja hetkiäkin löytyy. Se ei kuitenkaan riitä vaan hahmoihin täytyisi saada lisää syvyyttä ja tarinaan omalaatuisuutta, jotta tästä jaksaisi oikeasti kiinnostua. Ei sillä, että jaksaisin juuri koskaan kiinnostua yhdestäkään romanttisesta komediasta. Elokuvan kestoa voisi jonkin verran tiivistää, sillä tunti ja neljäkymmentä minuuttia on liian pitkä aika näin heppoiselle tarinalle.




1000 syytä vihata joulua | A mil kilómetros de la Navidad

Ohjaus: Álvaro Fernández Armero
Käsikirjoitus: Francisco Arnal ja Daniel Monedero
Sävellys: Vanessa Garde
Tuotantomaa: Espanja
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 102 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Tamar Novas - Raúl
Andrea Ros - Paula
Peter Vives - Mateo

Kommentit