The Tourist



Elise Clifton-Ward on Scotland Yardin tarkkailun kohteena, sillä nämä tahtovat viimein saada kiinni tämän rakastajan, Alexander Pearcen, jolla on verovelkaa satoja miljoonia puntia. Pearcen uskotaan käyneen plastiikkakirurgilla muokkaamassa ulkonäköään, joten miehen löytäminen ei ole helppoa. Matkalla Pariisista Venetsiaan Elise kohtaa junassa matematiikanopettaja Frank Tupelon, jonka kaikki luulevat olevan Pearce. Tupelo vain ei lainkaan ymmärrä, mistä on kyse, kun pian hänen perässään on niin Scotland Yard kuin myös gangsteri, jolta Pearce on varastanut rahaa.

The Tourist on Florian Henckel von Donnersmarckin ohjaama elokuva vuodelta 2010. Se on amerikkalainen uudelleenfilmatisointi vuoden 2005 ranskalaisesta elokuvasta Anthony Zimmer.

The Tourist on varsin menevä seikkailu, jota katsoessa alkaa ihan jo hengästyttää. Elokuva toimii, vaikka sen olisi nähnyt useampaan kertaan, kuten allekirjoittanut. The Tourist luokitellaan toiminnaksi tai trilleriksi, mutta siinä on paljon komediallisia elementtejä. Olisin laittanut dvd:n omassa hyllyssäni komedioiden sekaan, ellen olisi tarkistanut takakantta, jossa luki "toiminta, trilleri". Elokuvan huumori toimii hyvin, eikä tunnu missään kohtaa mitenkään pakotetulta tai kornilta.

The Tourist on kauniisti kuvattu ja antaa Venetsiasta sellaisen kuvan, että sinne tahtoisi itsekin mennä. Kaikkein antoisimpia kohtauksia elokuvassa ovat pari huikeaa takaa-ajokohtausta, joista toisessa Frank Tupelo hyppii menemään pitkin kattoja pukeutuneena pyjamaan ja toisessa paetaan pitkin Venetsian kanaaleja. Kummassakin kohtauksessa on sopivassa suhteessa sekä toimintaa että koomisuutta. Elokuvan kauniista puvustuksesta vastaa suuresti ihailemani Colleen Atwood.

Elokuvan pääosissa Elisenä ja Frankina nähdään Angelina Jolie ja Johnny Depp. Kumpikin tekee hyvää työtä, vaikka roolit ovatkin aika tavanomaisia, eivätkä kummankaan tunnetuimpia. Jolien roolihahmo jää aika etäiseksi ja vaikeasti samaistuttavaksi, mutta Deppin esittämä Frank Tupelo sen sijaan on oikeastaan aika hulvatonkin hahmo, jonka edesottamuksia seuraa mielenkiinnolla. Ja käyhän sitä Frankia nyt sääliksi, kun raukka aivan sattumalta joutuu mukaan moiseen pyöritykseen. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Paul Bettany Alexander Pearcea jahtaavana komisario Achesonina sekä Timothy Dalton poliisipäällikkö Jonesina.

The Tourist on päätähuimaava seikkailu, josta ei käänteitä puutu. Tylsää hetkeä ei elokuvan kanssa tule, sillä sataminuuttinen on ohitse aivan hujauksessa. Käsikirjoitus on tiivis ja napakka kokonaisuus, joka pitää toiminnan ja huumorin juuri sopivassa suhteessa, jottei elokuva jää liian vakavasti otettavaksi, eikä myöskään mene liian koomiseksi. The Tourist on varsin viihdyttävä elokuva, jonka jaksaa katsoa useammankin kerran.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 21. Elokuvassa ollaan Venetsiassa




The Tourist

Ohjaus: Florian Henckel von Donnersmarck
Käsikirjoitus: Florian Henckel von Donnersmarck, Christopher McQuarrie ja Julian Fellowes, elokuvan Anthony Zimmer pohjalta
Sävellys: James Newton Howard
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2010
Kesto: 99 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Angelina Jolie - Elise Clifton-Ward
Johnny Depp - Frank Tupelo
Paul Bettany - komisario John Acheson

Kommentit