Rottatouille



Pariisilaisen Remy-rotan suurin haave on tulla kokiksi. Ilmiömäisen haju- ja makuaistinsa ansiosta hän uskoo, että pärjäisi kyllä kokkina, vaikkei rottana olekaan keittiön toivotuin vieras. Remylle tarjoutuu tilaisuus toteuttaa haaveensa, kun hän kohtaa Gusteaun ravintolan tumpelon apupojan, Linguinin, jota vahingossa auttaa nousemaan ylöspäin keittiön hierarkiassa. Linguinin paljastuttua Gusteaun ainoaksi perijäksi tahtoo ravintolan nykyinen omista ja pääkokki Skinner tästä kuitenkin eroon mahdollisimman pian.

Rottatouille on Brad Birdin ohjaama animaatio vuodelta 2007. Elokuva pohjautuu Jan Pinkavan vuosituhannen alussa kehittelemään ideaan.

Rottatouille on aika menevä tarina, jonka kanssa ei juuri tylsää hetkeä ehdi tulla. Sen parissa lähes kaksi tuntia menee ohi hujauksessa. Animaation jälki on kaunista ja sitä katselee mielellään. En ollut aiemmin nähnyt tätä elokuvaa ja katsoessani kävi useamman kerran mielessä, että kuinka oli edes mahdollista, että olin tähän saakka onnistunut välttelemään Rottatouillea. Elokuvan nimi on hauska sanaleikki ranskalaisesta kasvisruoka ratatouillesta sekä elokuvan päähenkilörotasta. Englanniksi nimi on simppelisti vain Ratatouille, mutta sama sanaleikki toki toimii siinäkin.

Hahmoista löytyy paljon komiikkaa, etenkin tietysti Linguinista, jota Remy-rotta ohjailee kuin marionettia. Linguinin ja Coletten välinen romanssi tuntuu hieman turhalta ja pakotetulta, ja sai miettimään, eivätkö elokuvissa mies ja nainen voi oikeasti olla vain ystäviä vai täytyykö heille aina kehittää jotakin muuta. Olisi ihan joskus vaikka vain vaihtelun vuoksi nähdä myös täysin platonisia suhteita ilman pienintäkään vihjausta toiseen suuntaan.

Omaksi suosikkihahmokseni Remyn ohella nousi ravintolakriitikko Anton Ego, joka näyttää hieman vampyyrilta ja ulkonäkönsä puolesta voisi olla tarinan antagonisti, muttei loppujen lopuksi sitä ole. Sen sijaan elokuvan antagonisti on Gusteaun ravintolan juonikas pääkokki Jonathan Skinner, jonka suomenkielisenä äänenä toimii Jorma Uotinen. Hänen äänensä on täydellinen kyseiselle hahmolle.

Ruokaan tai ravintoloihin keskittyviä elokuvia tai ohjelmia ei pitäisi alkaa koskaan katsoa nälkäisenä, sillä tätä(kin) katsoessa tuli ihan oikeasti nälkä. Ratatouillea en tosin ole koskaan syönyt, joten ehkä joskus pitäisi sitä kokeilla.

Rottatouille on varsin viihdyttävä elokuva, jonka kanssa ei aika käy pitkäksi. Jälkeenpäin tätä postausta tosin ole todella vaikea kirjoittaa, koska en oikein löytänyt siitä mitään kritisoitavaa, eikä myöskään juuri mitään ajatuksia herännyt tai jäänyt mieleen. Mutta kai Rottaouillen kanssa jotakin on tehty oikein, sillä se on voittanut parhaan animaation Oscarin sekä Metacriticin sivustolla se on saanut paremmat arvostelut kuin yksikään muu Pixarin animaatio.


Kuusivuotiaan arvio: "Aikamoinen seikkailu."


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 39. Ravintolamaailmaan sijoittuva elokuva




Rottatouille | Ratatouille

Ohjaus: Brad Bird
Käsikirjoitus: Jan Pinkava, Jim Capobianco ja Brad Bird
Sävellys: Michael Giacchino
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 108 min
Ikäraja: K3
Äänirooleissa:
Patton Oswalt / Aksu Palmén - Remy
Lou Romano / Samuel Harjanne - Linguini
Ian Holm / Jorma Uotinen - Skinner

Kommentit