24/31: Satuun pohjautuva - Hansel & Gretel



Hanselin ja Gretelin isä on menossa uusiin naimisiin. Hän aikoo myydä talon päästäkseen kihlattunsa kanssa maailmanympäryspurjehdukselle, mikä tarkoittaa sitä, että aikuisten lasten on muutettava pois kotoa. Loukattu ja vihainen Hansel pakenee metsään, jonne Gretel seuraa häntä. Metsässä Hansel satuttaa jalkansa ja sisarukset päätyvät hakemaan apua paikallisen leipurin luota. Leipuri kuitenkin huumaa heidät, vangitsee kellariin ensin Hanselin ja myöhemmin myös Gretelin, kun ei onnistukaan pakottamaan tätä apulaisekseen. Aikeena leipurilla on ensin lihottaa nuoret ja sen jälkeen pistää heidät lihoiksi, mutta Hansel ja Gretel ovat valmiita tekemään mitä tahansa päästäkseen pakenemaan.

Hansel & Gretel on Anthony C. Ferranten ohjaama elokuva vuodelta 2013. Se pohjautuu Grimmin veljesten kirjoittamaan satuun Hannu ja Kerttu, joka julkaistiin ensimmäisen kerran kirjassa Grimmin sadut vuonna 1812.

Kun aikoinaan, lähes kymmenen vuotta sitten, kirjoitin näytelmää Hansel ja Gretel, tämä nimenomainen elokuva oli minun suurin inspiraationi ja toimi alkusysäyksenä koko prosessille. Hannu ja Kerttu on toki jo lapsesta saakka ollut satu, joka on kiehtonut minua suuresti ja kiehtoo edelleenkin. Siinä on vain jotakin, mikä on aina vetänyt minua puoleensa. Ja siis onhan se aika hurja ja raaka, mutta siitä huolimatta sitä edelleen luetaan pienille lapsille ympäri maailman.

Hansel & Gretel on rakenteeltaan hyvin paljon vanhan sadun rakennetta seuraava: äitipuolen vuoksi lapset joutuvat lähtemään kotoa, kiltiltä vaikuttava leipuri pelastaa lapset pimeästä metsästä ja sitten lapset jo aiotaankin syödä. Yllätyksiä mahtuu aina matkan varrelle, mutta muutoin tarina on suoraan kuin Grimmin veljesten kirjoittama. Moderni twisti toki kulkee koko ajan mukana tarinassa, sillä elokuva sijoittuu nykypäivään.

Hansel & Gretel tehtiin niin kutsuttuna mockbuster-elokuvana eli se on tuotettu nopealla aikataululla ja pienellä budjetilla (vain $135 000) hyödyntämään toisen samankaltaisen elokuvan julkisuutta. Tässä tapauksessa tuo kyseinen elokuva on Hannu ja Kerttu: Noitajahti (2013). Samana vuonna ilmestyi vielä kolmaskin elokuva saman sadun pohjalta, Hansel and Gretel Get Baked (2013). Pienellä budjetilla tekemisen näkee kyllä elokuvan laadusta, mutta ei tämä nyt oikeasti niin huono ole kuin kaikki arvostelut antavat ymmärtää.

Elokuvassa on jonkin verran mukana gorea ja yksi hyvin psykedeelinen, groteski ja brutaali kohtaus, kun Hansel ja Gretel sekä heidän kohtalotoverinsa Jane hengittävät hieman hallusinogeeneja. Yksi kaikkein kiinnostavimpia ja parhaimpia asioita tässä elokuvassa on se, etteivät sisarukset ole kellarissa yksin vaan siellä on heidän lisäkseen muitakin nuoria. Se lisää kiinnostavuutta, sillä toisten nuorten kautta heille käy varsin selväsi, millainen kohtalo myös heitä odottaa.

Hansel & Gretelin koko selkäranka on noita Lilithiä näyttelevä Dee Wallace, joka on yhtä aikaa sekä karmiva että jopa suorastaan psykoottinen. Lilith pitää kylässä leipomoa, jonka nimi tietenkin on The Gingerbread House. Wallace on kokenut kauhuelokuvanäyttelijä, joten antagonistin rooli tuntuu käyvän häneltä kuin luonnostaan. Lilith on muuten babylonialaisessa sekä juutalaisessa mytologiassa Jumalan luoma ensimmäinen nainen, Aatamin ensimmäinen vaimo, josta myöhemmin tuli demonien kantaäiti. Lilith oli itse myös yön demoni, joka ryösti vauvoja pimeydessä.

Hansel & Gretel on ihan viihdyttävä kokonaisuus, josta kuitenkin paistaa läpi, että se on tehty varsin pienellä budjetilla. Elokuvasta löytyy muutama pätevä goreilu ja tarina seuraa melko uskollisesti Grimmin veljesten satua, eikä elokuva muutenkaan ole niin huono kuin arvostelut antavat ymmärtää. Henkilökohtaisesti olen aina pitänyt tästä paljon enemmän kuin suuremmalla budjetilla tehdystä saman vuoden elokuvasta Hannu ja Kerttu: Noitajahti.




Hansel & Gretel

Ohjaus: Anthony C. Ferrante
Käsikirjoitus: Jose Prendes, Grimmin veljesten sadun pohjalta
Sävellys: Alan Howarth
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2013
Kesto: 86 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Stephanie Greco - Gretel Grimm
Brent Lydic - Hansel Grimm
Dee Wallace - Lilith

Kommentit