22/31: Tositapahtumiin perustuva - Grimm Love



Kriminologian opiskelija Katie Armstrong on päätynyt Saksaan opiskelemaan. Hän valitsee oman tutkimuksensa aiheeksi jo vuosia häntä kiehtoneen Oliver Hartwinin tapauksen. Vuonna 1998 Hartwin tappoi ja söi toisen miehen ja huhujen mukaan teosta on olemassa myös videonauha. Katien mielenkiinto muuttuu lähes pakkomielteeksi, kun hän yrittää löytää tuon kyseisen nauhan.

Grimm Love on Martin Weiszin ohjaama elokuva vuodelta 2006. Se pohjautuu tositapaukseen kannibaali Armin Meiwesista, joka vuonna 2001 Saksan Rotenburgissa tappoi ja söi vapaaehtoisen uhrin. Tapauksen pohjalta ilmestyi samana vuonna toinenkin elokuva, Cannibal, jonka on ohjannut Marian Dora. Grimm Loven julkaisu Saksassa aikoinaan viivästyi, sillä se kiellettiin kokonaan Meiwesin tehdessä valituksen, että elokuva rikkoi hänen henkilöllisiä oikeuksiaan. Myöhemmin Saksan korkein oikeus kumosi kiellon.

Grimm Lovessa kulkee samaan aikaan kaksi erillistä aikajanaa. Toinen kertoo Katien tutkimuksista sekä pyrkimyksistä löytää salattu videonauha ja toinen Oliver Hartwinin ja Simon Grobeckin tarinan. Elokuva perehtyy myös kummankin miehen menneisyyteen ja lapsuuteen kertoakseen katsojalle, miksi näistä kasvoi sellaisia ihmisiä. Yhteneväisyyksiä sekä Meiwesin että Bernd Brandesin menneisyyksiin löytyy. Vaikka nimet on vaihdettu, on täysin selvää, että elokuva kertoo juuri tämän kaksikon tarinan.

Psykologisella tasolla on mielenkiintoista seurata elokuvan näkemystä siitä, miksi Hartwinista tuli kannibaali ja miksi Brobeck tahtoi tulla syödyksi. Grimm Love pureutuu toki enemmän Hartwinin menneisyyteen ja tuntuu olevan sitä mieltä, että kaiken takana on hänen kontrolloiva ja manipuloiva äitinsä. Hartwinin isä hylkäsi poikansa tämän ollessa vasta lapsi ja tämä jäi asumaan yhdessä äitinsä kanssa. Suhde äitiin on ollut vähintäänkin ongelmallinen. Ja eikös se ole ihan todistettu fakta, että ainakin sarjamurhaajilla lähes poikkeuksetta on ongelmallinen äitisuhde? Vasta äidin kuoleman jälkeen Hartwinin oikea luonto alkaa päästä esille ja hän alkaa suunnitella fantasioidensa toteuttamista.

Grimm Love tuo esille myös faktan, kuinka Hartwinilla oli useita yrityksiä toteuttaa fantasiansa ennen Brobeckin tapaamista. Kyseiset miehet (tai elokuvassa yhden) hän kuitenkin päästi menemään, kun nämä alkoivat vastustella ja sanoivat lopulta ei. Hartwinin/Meiwesin tarkoitus kun oli nimenomaan saada vapaaehtoinen uhri, joka oikeasti tahtoi tulla syödyksi.

Pääkaksikkoa Hartwinia ja Brobeckia näyttelevät Thomas Kretschmann ja Thomas Huber pelaavat hyvin yhteen ja ovat uskottavia rooleissaan. Kumpikin on uppoutunut hyvin syvälle oman hahmonsa sielunmaisemaan, eikä se varmastikaan ole ollut mikään mukava kokemus, kun miettii, millaisista hahmoista oikein on kyse. Myös Keri Russell onnistuu roolissaan Katie Armstrongina, jonka sairaalloinen uteliaisuus johtaa hänet etsimään videonauhaa. Katien tarina vain jää todella pahasti Hartwinin ja Brobeckin tarinan varjoon.

Grimm Love on suhteellisen siististi ja kunnioittaen tehty elokuva todellisista tapahtumista parinkymmenen vuoden takaa. Mitään tarkkoja yksityiskohtaisia goreiluja ei näytetä, mikä on hyvä ratkaisu. Elokuvan jännite pysyy, vaikka lopputulema onkin tiedossa, jos on tapauksesta lainkaan lukenut. Pari äkkisäikäytystä on mukana, mutta ne toimivat, koska tulevat täysin odottamatta. Myös hiljaisuutta on käytetty hyvin tehokeinona luomaan ahdistusta kohtauksiin. Lopetuskaan ei tuo katsojalle helpotusta, vaikka tietäisikin, mitä sen jälkeen käy.




Grimm Love | Rohtenburg

Ohjaus: Martin Weisz
Käsikirjoitus: T. S. Faull, tositapahtumien pohjalta
Sävellys: Steven Gutheinz
Tuotantomaa: Saksa
Julkaisuvuosi: 2006
Kesto: 84 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Keri Russell - Katie Armstrong
Thomas Kretschmann - Oliver Hartwin
Thomas Huber - Simon Grombeck

Kommentit