19/31: Remake - The Hills Have Eyes


Vuosina 1945-1962 USA teki 331 ydinkoetta ilmakehässä. Hallitus kieltää yhä radioaktiivisuuden aiheuttamat geneettiset muutokset.
Carterin perhe on matkalla San Diegoon, kun heidän autostaan yllättäen puhkeaa useampi rengas keskellä autiomaata. Yöllä joukkio mutantteja hyökkää väkivalloin heidän kimppuunsa ja vie mukanaan perheen vanhimman siskon vauvan. Aamulla siskon mies lähtee yksin mahdottoman tuntuiselle tehtävälle saadakseen lapsensa takaisin.

The Hills Have Eyes on Alexandre Ajan ohjaama elokuva vuodelta 2006. Se on uudelleenfilmatisointi Wes Cravenin elokuvasta Yön silmät (englanniksi The Hills Have Eyes) vuodelta 1977. Cravenin elokuva perustuu legendaan skotlantilaisesta kannibaali Sawney Beanista, jonka kerrotaan 1700-luvulla johtaneen 45-päistä kannibaaliheimoa ja asuneen näiden kanssa luolassa Bennane Headissa.

Useamman hitaammalla tempolla käyvän elokuvan jälkeen oli ihan hyvää vaihtelua katsoa jotakin nopeampaa. Ja sitä The Hills Have Eyes todellakin on. Toiminta lähtee käyntiin jo heti elokuvan alussa, eikä oikeastaan hellitä hetkeksikään. Katsoja joutuu kiemurtelemaan paikoillaan, kun kamalia asioita tapahtuu yksi toisensa jälkeen.

The Hills Have Eyesissa perinteinen amerikkalainen konservatiiviperhe joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Mukana on tietysti myös isosiskon aviomies, joka on täysin muuhun joukkioon sopimaton demokraatti ja aseistakieltäytyjä. Hyökkäyksen alettua tulevat ihmisen primitiiviset vaistot nopeasti esiin parhaimmillaan ja pahimmillaan. On pakko joko tappaa tai tulla itse tapetuksi. Aseistakieltäytyjästäkin tulee nopeasti aseiden ja väkivallan kannattaja, kun uhattuna on hänen tai hänen perheensä henki.

Aaron Stanfrod isosisko Lynnin aviomies Dougina on elokuvaa koossa pitävä voima. Alkuun Doug vaikutti minusta aika heikolta hahmolta, jolla ei ole muuta virkaa kuin vain olla se erilainen yksilö. Juuri hahmon heikkouden vuoksi oli suuri yllätys, kuinka hän loppujen lopuksi kannatteli koko elokuvaa. Eivätkä juuri huonommiksi jää pikkuveli Bobbya näyttelevä Dan Byrd, joka on parikymppinen, mutta näyttää noin viisitoistavuotiaalta, sekä keskimmäistä sisarusta Brendaa näyttelevä Emilie de Ravin, josta pidin kovasti jo aikoinaan televisiosarjassa Lost (2004-2010). Yksikään näyttelijä ei ole epäuskottava omassa roolissaan.

The Hills Have Eyes on toisinaan hirvittävän brutaali ja raaka elokuva, joka kyllä jaksaa pitää otteessaan. Tylsää hetkeä ei tule, sillä jatkuvasti jotakin tapahtuu. Toisinaan saa lähestulkoon pidättää hengitystään peläten, että miten tässä nyt oikein tulee käymään, onko lopputulos hyvä vai huono. Vauvan kohtalo jo aikoinaan ensimmäisellä katsomiskerralla ahdisti minua kaikkein eniten, ja niin käy ihan minkä tahansa elokuvan kohdalla. Aivan sama, mitä aikuisille hahmoille käy, kunhan lapsiin ja eläimiin ei satu. Toisinaan The Hills Have Eyesia on luonnehdittu kidutuskauhuksi, vaikka se ei sitä ole. Kuten Bloody Disgusting -sivustolla on elokuvasta todettu: "Some may call it 'Torture Porn'  these people are idiots."




The Hills Have Eyes

Ohjaus: Alexandre Aja
Käsikirjoitus: Grégory Levasseur ja Alexandre Aja, Wes Cravenin elokuvan pohjalta
Sävellys: Tomandandy
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2006
Kesto: 104 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Aaron Stanford - Doug Bukowski
Emilie de Ravin - Brenda Carter
Dan Byrd - Bobby Carter

Kommentit