12/31: Trilleri - Seitsemän



Seitsemän päivän kuluttua eläkkeelle pääsevä ylikonstaapeli William Somerset määrätään uuden konstaapelin David Millsin pariksi tutkimaan murhien sarjaa. Murhat näyttävät jokainen perustuvan aina yhteen seitsemästä kuolemansynnistä, joten heillä on vain viikko aikaa ratkaista tapaus. Lähtiessään sadistisen psykopaatin jäljille he asettavat alttiiksi myös oman henkensä.

Seitsemän on David Fincherin ohjaama elokuva vuodelta 1995.

Muistan aikoinaan, kun joitakin vuosia sitten päädyin katsomaan Seitsemän ensimmäisen kerran. Silloin olin lukenut jostakin, että elokuvan loppu on sellainen, ettei sitä osaa arvata kukaan. No, omalla kohdallani kävi sitten niin, että kun elokuvaa oli kulunut alle kymmenen minuuttia, arvasin, mitä lopussa tulisi tapahtumaan. Ja niinhän siinä sitten kävikin.

Seitsemän on enemmän trilleriä kuin kauhua, eikä siinä oikeastaan kauhun elementtejä juuri edes näy. Siitä huolimatta päädyin tämän ottamaan osaksi Halloween Countdownia.

Elokuvan harmahtavan ruskea värimaailma henkii toisinaan jopa maailmanlopun tuntua. Toisinaan tunnelma on kuin vanhemmissa agenttielokuvissa, aina puvustusta myöten. Ohjaaja David Fincher taitaa trillerigenren kuin leikiten, sen olen huomannut jo vuosia sitten ja Seitsemän edustaakin hänen linjaansa ohjaajana kaikkein parhaimmillaan.

Pääroolissa konstaapeli David Millsinä nähtävä Brad Pitt on aina ollut hirveän hyvä toiminnallisissa rooleissa, eikä petä tälläkään kertaa. Mills osaa toisinaan olla melkoinen kuumakalle ja se tulee kyllä elokuvan aikana ikävällä tavalla selväksi. Morgan Freemanille sen sijaan on jälleen kerran langennut se vanha ja tuttu mentor-rooli, tällä kertaa ylikonstaapeli William Somersetina, jonka tehtävänä on opastaa Millsia uudessa työssään. Freemania olisi kiva joskus ihan vaihtelun vuoksi nähdä myös toisenlaisissa rooleissa. Kevin Spacey on vielä maininnan arvoinen, sillä hän tekee elokuvan hyytävimmän roolisuorituksen, joka saa kyllä ihon kananlihalle.

Seitsemän, vaikka ei kauhua olekaan, sopii hyvin osaksi Halloween Countdownia painostavan tunnelmansa vuoksi. Koko ajan sitä huomaa lähestulkoon pidättävänsä hengitystä ja toivovansa, että etsivät mahdollisimman pian löytäisivät syyllisen ja pysäyttäisivät brutaalien murhien sarjan. Ja vaikka murhat aika brutaaleja ovatkin, on katsojat säästetty kaikkein goreimmilta yksityiskohdilta ja lähinnä vain seuraukset nähdään, eikä niitäkään lähikuvina. Elokuvana Seitsemän edustaa aika perinteistä David Fincheriä ja ainakaan vielä toistaiseksi en ole joutunut hänen elokuviinsa pettymään.




Seitsemän | Seven

Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: Andrew Kevin Walker
Sävellys: Howard Shore
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1995
Kesto: 117 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Morgan Freeman - ylikonstaapeli William Somerset
Brad Pitt - konstaapeli David Mills

Kommentit