Can You Ever Forgive Me?



Työtön ja rahapulassa kärvistelevä kirjailija Lee Israel keksii oivan tavan ansaita rahaa: hän alkaa väärentää kirjeitä jo edesmenneiltä kirjailijoilta ja myydä niitä eteenpäin keräilijöille. Pian Lee alkaa kuitenkin ymmärtää, kuinka suuresta rikoksesta väärennyksessä on kyse ja mitkä ovat seuraukset, jos hän jää kiinni.

Can You Ever Forgive Me? on Marielle Hellerin ohjaama elokuva vuodelta 2018. Se perustuu Lee Israelin samannimiseen omaelämäkerralliseen teokseen vuodelta 2008 ja sitä myöten todellisiin tapahtumiin.

Helmet-elokuvahaasteeseen piti katsoa elokuva, jossa näyttelee Melissa McCarthy. Pähkäilin sen kanssa pitkään, sillä en oikein tahtonut löytää mitään katsottavaa. En tahtonut katsoa mitään komediaa, joten yritin sitten etsiä muita genrejä, mutta sellaiset elokuvat tuntuivat olevan kiven alla. Kunnes vihdoin Disney+ antoi haun tulokseksi Can You Ever Forgive Me?, joten päädyin sitten katsomaan sen. Onneksi päädyin.

Can Your Ever Forgive Me? on taidokkaasti kirjoitettu draama, jota katsoessa eivät ainakaan minun silmäni pysyneet kuivina. Elokuvan rytmi on juuri sopiva, jotta sitä jaksaa seurata kyllästymättä liialliseen hitauteen, eikä lähes kaksituntinen elokuva tunnu lainkaan liian pitkältä.

Elokuvaa on syytetty siitä, että se yrittää piilottaa, tai ainakin vähätellä, tarinan homoseksuaalista puolta. Sekä Lee että elokuvan toinen päähahmo, Jack Hock, ovat kumpikin homoseksuaaleja, mikä Jackin tapauksessa tuodaan hyvin näkyvästi esiin, mutta Leen tapauksessa ei niinkään. Itse näen sen lähinnä niin, että Leen seksuaalinen suuntautuminen ei ole kovin merkittävä osa tätä tarinaa. Se on osa häntä, se on (ainakin minulle) ilmiselvä asia, eikä sitä ole tarvetta tuoda elokuvan pääpointiksi vaan käsitellä, kuten Can You Ever Forgive Me? tekee – hienovaraisesti ja vain yhtenä osana Leen elämää. Jackin tapauksessa asia on eri, sillä se määrittää hänen osaansa elokuvassa melko lailla vieden hänen tarinaansa kohden lopputulosta.

Olen aiemmin nähnyt Melissa McCarthya vain komedioissa ja sitä myöten pitänyt häntä komedianäyttelijänä, joten hän kyllä yllätti minut positiivisesti. Pitäisi ehkä enemmänkin perehtyä hänen muihin kuin komediallisiin elokuviinsa, sillä hän ei todellakaan ole pelkkä komedienne vaan taitava ja monipuolinen näyttelijä. Jos en olisi tiennyt, kuka on kyseessä, en olisi välttämättä tunnistanut. McCarthy sai roolistaan Israelina Oscar-ehdokkuuden. Hahmosta huokuu turhautuneisuus läpi koko elokuvan ja näkee selkeästi, kuinka tarinan kuluessa vähä vähältä alkavat omantunnontuskat painaa.

Koko Can You Ever Forgive Me? oli minulle positiivinen yllätys. Kesti pitkän aikaa ennen kuin löysin motivaatiota katsoa tämän, sillä alunperin minua ei suoraan sanottuna kauheasti kiinnostunut. En myöskään ole koskaan ollut juuri kiinnostunut elokuvista, jotka kertovat oikeasti olemassa olleista ihmisistä, etenkään elämäkertaelokuvista, jollainen Can You Ever Forgive Me? ei tosin ole. Elokuva pureutuu yhteen ajanjaksoon Lee Israelin elämässä ja onkin kiehtovaa seurata hänen toimintaansa ja miettiä psykologiaa sen taustalla, mikä saa hänet tekemään niitä asioita. Elokuva nostaa myös esille nais- ja mieskirjailijoiden eriarvoisen aseman kirjallisuusmaailmassa, muttei syvenny siihen valitettavasti sen enempää. Can You Ever Forgive Me? on taitavien tekijöiden hienosti yhteen kietoma kokonaisuus. Kissaihmisen sydämen tämä elokuva kyllä särkee.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 37. Elokuvassa näyttelee Melissa McCarthy




Can You Ever Forgive Me?

Ohjaus: Michelle Heller
Käsikirjoitus: Nicole Holofcener ja Jeff Whitty, Lee Israelin kirjan pohjalta
Sävellys: Nate Heller
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2018
Kesto: 107 min
Ikäraja: K16
Päärooleissa:
Melissa McCarthy - Lee Israel
Richard E. Grant - Jack Hock

Kommentit