The Lovely Bones - oma taivas



14-vuotias Susie Salmon on murhattu. Kuolemansa jälkeen hän jää jonkinlaiseen taivaan ja maan välillä olevaan välitilaan, ja jäljelle jääneet kamppailevat menetyksen tuskansa kanssa ja yrittävät saada selville, mitä hänelle on oikein tapahtunut. Samaan aikaan välitilassa häilyvä Susie koettaa hyväksyä oman kohtalonsa.

The Lovely Bones - oma taivas on Peter Jacksonin ohjaama elokuva vuodelta 2009. Se perustuu Alice Seboldin samannimiseen romaaniin vuodelta 2002. Sebold kertoo saaneensa inspiraation romaaniinsa aidosta 70-luvulla tapahtuneesta rikostapauksesta, mutta suoraan tosipohjaisesta kertomuksesta ei ole kyse.

The Lovely Bonesin puvustus, värimaailma ja kaikki pienet yksityiskohdat huokuvat 70-luvun tunnelmaa. Elokuva alkaa rakentaa tunnelmaa pikkuhiljaa. Se alkaa hitaasti, kestää reilut puoli tuntia ennen kuin mennään itse asiaan, vaikka alusta alkaen käykin ilmi, että Susie tulee kuolemaan. Kun elokuva sitten kunnolla käynnistyy, se muuttuu niin intensiiviseksi, että silmiään on vaikea saada irti ruudusta.

Pääroolissa Susiena nähtävällä Saoirse Ronanilla on suorastaan maagiset silmät, joiden kautta hän välittää katsojalle koko tunteiden skaalan. Ronan on ikäisekseen hämmästyttävän kypsä näyttelijä, kuvausten aikaan hän oli kuitenkin vain kolmentoista vuoden ikäinen. Susien isää näyttelevä Mark Wahlberg yllätti minut tekemällä paremman roolisuorituksen kuin olen häneltä koskaan nähnyt (jos rehellisiä ollaan, en ole nähnyt kovin montaa elokuvaa häneltä, mutta joka tapauksessa). Elokuvassa Susien vanhemmat käsittelevät suruaan eri tavalla; siinä, missä äiti tahtoo vain unohtaa ja pakenee mahdollisimman kauas, isä menee vihan kautta ja yrittää löytää syyllisen. Äidin hahmo jää tästä syystä etäisemmäksi ja isän vihaan, tuskaan ja katkeruuteen on helpompi samaistua.

Stanley Tucci on lähes tunnistamaton roolissaan George Harveyna. En olisi tunnistanut häntä, ellen olisi tiennyt hänen olevan elokuvassa. Tucci tekee todella vastenmielisen roolin miehenä, joka on hyväksikäyttänyt ja murhannut nuoria tyttöjä ainakin kahden vuosikymmenen ajan jäämättä kiinni. Häntä kohtaan ei tunne muuta kuin syvää halveksintaa. Susan Sarandon tekee roolin Susien isoäitinä, joka muuttaa taloon tytön kuoleman jälkeen ja alkaa pitää huolta perheestä, kun vanhemmat eivät siihen pysty. Hän on elokuvan komediallisin hahmo, muttei kuitenkaan liikaa, että hahmo olisi epäuskottava. Mainitsemisen arvoisen roolin tekevät myös Rachel Weisz ja Rose McIver Susien äitinä ja siskona.

The Lovely Bones on kaunis elokuva hirvittävästä tapahtumasta. Se on viiltävä kuvaus menetyksen tuskasta ja kivun käsittelystä. Välitila, johon Susie päätyy kuolemansa jälkeen, tuntuu ja näyttää toisinaan jopa paratiisilta, mutta kun Susiella on vaikeita hetkiä hyväksyä oma kohtalonsa, näyttäytyy välitilakin synkkänä ja uhkaavana. Elokuvan jännite pysyy hyvin yllä tarinan lävitse, mutta valitettavasti lopetus oli pienoinen pettymys ja sen myötä koko tarinan ajan rakennettu jännitekin sitten lässähti.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 2. Elokuvassa on vanhentunutta teknologiaa




The Lovely Bones - oma taivas | The Lovely Bones

Ohjaus: Peter Jackson
Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens ja Peter Jackson, Alice Seboldin samannimisen romaanin pohjalta
Sävellys: Brian Eno
Tuotantomaa: Yhdysvallat, Iso-Britannia, Uusi-Seelanti
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 135 min
Ikäraja: K13
Päärooleissa:
Saoirse Ronan - Susie Salmon
Mark Wahlberg - Jack Salmon
Stanley Tucci - George Harvey
Susan Sarandon - Lynn

Kommentit