The Gray Man



10-vuotias Grace Budd lähtee vanhempiensa suostumuksella herra Howardin mukana tämän siskontyttären syntymäpäiville, eikä enää koskaan palaa kotiin. Tästä alkaa yli kuusi vuotta kestänyt etsintä ja rikostutkinta, joiden suhteen etsivä William King ei suostu luovuttamaan, ja joka päättyy pahimmalla mahdollisella tavalla.

The Gray Man on Scott Flynnin ohjaama elokuva vuodelta 2007. Se pohjautuu todellisen sarjamurhaaja ja kannibaali Albert Fishin rikoksiin ja niitä seuranneeseen poliisitutkintaan

Olen muutaman viime vuoden aikana lukenut paljon true crimea ja jostakin syystä kaikista sarjamurhaajista, joista olen lukenut, Albert Fish on se, joka on jäänyt kummittelemaan mieleeni. Hänen tekonsa vain tuntuvat aivan liian julmilta, sairailta ja alhaisilta ollakseen totta ja koko persoonansa pahasti vääristyneeltä. On vaikea uskoa, että hänen kaltaisensa ihminen on kerran ollut olemassa.

The Gray Man seuraa hyvin totuudenmukaisesti Fishin elämää näyttäen pieniä pätkiä lapsuudesta, mutta painottuen voimakkaasti hänen vanhoihin päiviinsä. Elokuva on luokiteltu trilleriksi, mutta on oikeastaan lähempänä draamaa. Toisinaan tulee mieleen jopa film noir, sillä kertojaääni vie elokuvaa hieman siihen suuntaan. Jos elokuva olisi mustavalkoinen ja siinä sataisi vettä, genre epäilyksettä olisikin film noir. Elokuvasta paria kohtausta lukuunottamatta puuttuu trillerin intensiivisyys.

The Gray Man keskittyy pitkälti Fishin kaikkein tunnetuimpaan tekoon, 10-vuotiaan Grace Buddin julmaan murhaan, sitä seuranneeseen poliisitutkintaan ja tapauksen ratkaisuun, joka tapahtui vasta kuusi vuotta myöhemmin. Tuntuu uskomattomalta, kuinka helposti Gracen vanhemmat uskoivat tyttärensä käytännössä täysin tuntemattoman miehen huomaan, mutta 20-luvulla ajat olivat toiset. Nykypäivänä kukaan vanhempi ei (toivottavasti) sortuisi tekemään vastaavaa virhettä.

Elokuvasta olisi saanut tehtyä huomattavasti raaemman, mutta oikeastaan se on parempi näin. Kun tekee tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa, täytyy elokuvantekijän tuntea vastuunsa ja on hyvä, ettei The Gray Man sorru mässäilemään Fishin teoilla ja niiden goreimmilla yksityiskohdilla.

Albert Fishillä itsellään oli kuusi lasta, joille hän väitetysti on ollut hyvä isä, eikä koskaan ole millään tapaa satuttanut heitä. Elokuvan tapahtumien aikaan jo aikuiset lapset ovat yhä jollakin tapaa läsnä. Silas Weir Mitchellin näyttelemä Albert jr. ei ole mitenkään lämpimissä väleissä isänsä kanssa, toisin kuin Mollie Milliganin näyttelemä Gertrude, jolla on jo omakin perhe. Gertrude on huolissaan isästään ja muun muassa auttaa tämän pois mielisairaalasta. Elokuvan loppupuolella myös näytetään, kuinka vaikeaa Gertruden on suhtautua rakkaan isänsä paljastuneisiin hirmutekoihin.

Albert Fishin roolissa nähdään Patrick Bauchau, joka näyttää omaksuneen roolinsa hyvin (jos näin voi tässä yhteydessä edes sanoa). Bauchau osaa tarvittaessa esittää heikkoa vanhusta, mutta Fishin pinnan alla piileskelee todellinen ihmishirviö. Hirviöstä ei tosin nähdä juuri muuta kuin vilauksia, sillä kaikki sellaiset kohdat on karsittu pois. Fishin itsetuhoista käytöstäkin näytetään enemmän ja ehkä hieman jopa liikaa, mutta Bauchau tekee työnsä hyvin. Sen sijaan etsivä William Kingiä näyttelevä Jack Conley on hyvin mitäänsanomaton, eikä kovinkaan hyvä tai uskottava roolissaan.

Kaiken kaikkiaan The Gray Man on elokuvana ihan okei. Se ei ole mitenkään pelottava, enemmin joissakin kohdin hieman karmiva. Etenkin, kun ajattelee, että nämä asiat ovat oikeasti tapahtuneet noin sata vuotta sitten. Tavallaan nuo kohtaukset hieman lässähtävät, sillä ensin ne luovat jännitettä, mutta loppujen lopuksi mitään ei näytetä. Toisaalta taas ehkä parempikin, ettei näytetä - ihan jo kunnioituksesta uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan. Sen sijaan elokuva olisi voinut enemmän keskittyä tapauksen psykologiseen puoleen poliisitutkinnan sijasta. Poliisitutkinta ei nimittäin tuo elokuvaan juuri mitään ja elokuva saa kaiken vain näyttämään siltä, että tapaus tuli ratkaistua hetkessä, vaikka todellisuudessa siihen meni yli kuusi vuotta. Ajankulkuun tosin viitataan ja siitä puhutaan muutamaan kertaan, mutta tutkimukset ovat silti ohitse aivan liian nopeasti. The Gray Man ei ole paras mahdollinen sarjamurhaajasta kertova elokuva, mutta ei kyllä huonoinkaan. Tämän katsominen on itseäni poltellut jo jonkin aikaa, joten nyt se on tehty, eikä tarvitse katsoa varmaan enää uudestaan. Paitsi ehkä Patrick Bauchaun roolisuorituksen takia.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 5. Elokuvan pääosanesittäjän äidinkieli on jokin muu kuin elokuvassa puhuttu kieli (Patrick Bauchaun äidinkieli on ranska)




The Gray Man

Ohjaus: Scott Flynn
Käsikirjoitus: Lee Fontanella ja Colleen Cochran
Sävellys: Justin Caine Burnett
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2007
Kesto: 96 min
Ikäraja: K18
Päärooleissa:
Patrick Bauchau - Albert Fish
Jack Conley - etsivä William King
John Aylward - päällikkö Ayers

Kommentit