Margit Sandemo: Kuolemansynti

Cecilie Meiden on matkustanut Tanskaan työskennelläkseen kuningas Kristian IV:n ja Kirsten Munkin lasten lastenhoitajana. Siellä hän on tutustunut mieheen nimeltä Alexander Paladin. Vietettyään joulunsa Norjassa perheensä luona Cecilie palaa Tanskaan ja huomaa kauhukseen oman onnettomuutensa. Samaan aikaan hänen ystävänsä Alexander Paladin on ongelmissa, ja Cecilie keksii suunnitelman, kuinka pelastaa heidät molemmat.

Kuolemansynti on Margit Sandemon kirjoittama romaani vuodelta 1982. Se on viides kirja hänen 47-osaiseen Jääkansan tarina -sarjaansa.

Jääkansalla on ollut kohtalonyönsä... kuten yö, jolloin Silje löysi Dagin ja Solin ja kohtasi Tengelin ja Heming Voudintappajan. Yö, jolloin heidän asuinsijansa Jääkansan laaksossa poltettiin maan tasalle ja lähes kaikki asukkaat tapettiin. Yö, jolloin hirviölapsi Kolgrim syntyi ja hänen äitiparkansa oli kuoltava...
Tämä oli sellainen yö, jolloin monta Jääkansan kohtaloa sai ratkaisunsa.

Kuolemansynti keskittyy Jääkansan Cecilien ympärille. Cecilie on hyvin mielenkiintoinen hahmo, hän muistuttaa hyvin paljon suosikkihahmoani Solia, johon hänen sukulaisensa häntä myös usein vertaavat. Cecilie on kuitenkin vailla Solin levotonta luontoa ja tämän viehätystä pimeyden puolelle. Edellisen romaanin aikana Cecilie jo lähti Tanskaan työskennelläkseen lastenhoitajana ja tutustui Alexanderiin, mutta nyt näihin kahteen hahmoon pääsee tutustumaan paljon paremmin.

Cecilie ja Alexander ovat kumpikin tahoillaan hankalassa tilanteessa ja näyttää siltä, ettei poispääsyä ole. Alexanderia uhkaa pahimmassa tapauksessa kuolemantuomio rikoksesta, joka nykypäivänä ei ole enää rikos lainkaan.

Mies, johon voi luottaa - todellinen ystävä, joka piti hänestä huolta. Miksi tuntui niin tuskalliselta oppia tuntemaan hänen salaisuutensa? Eikö hänellä, Jääkansan ja yhtä avarakatseisten Meidenien tyttärellä, pitäisi olla kylliksi sietokykyä ja ymmärtämystä? Miksi hän järkyttyi niin pahasti?

Alexander Paladin on joutunut hyvin nuorella iällä kokemaan monia traumatisoivia asioita, jotka ovat jättäneet häneen lähtemättömän jälkensä. Nyt aikuisiällä hänellä on ollut romanttisia suhteita miesten kanssa, ja tuohon maailmanaikaan se on ollut kuolemalla rangaistava teko. Cecilien ovelan suunnitelman avulla Alexander onnistuu kuitenkin pääsemään pois kiipelistä. On jotenkin järkyttävää lukea hahmon ajatuksia siitä, kuinka Alexander teot ovat sairaita, ja minun täytyi monta kertaa muistuttaa itselleni, että tarina sijoittuu 1600-luvulle, joten hahmon ajatukset ovat myös sen mukaisia. Kuolemansynti teemana seuraa koko kirjan lävitse, mutta sitä tuodaan kaikkein eniten esiin juuri Alexanderin kohdalla.

Romaanin aikana saa alkunsa kolmikymmenvuotinen sota, joka käytiin vuosina 1618-1648 ja johon Tanska sekä sen vallassa ollut Norjakin sekaantuivat. Sotatantereelle joutuvat lähtemään niin ammattisotilas Alexander Paladin kuin myös Jääkansan aivan tavalliset pojat, Trond ja Brand sekä heidän isoveljensä Tarjei, joka päätyy sinne lääkärin ominaisuudessa. Taistelukentillä jopa kaikkein kilteimmästä voi paljastua uusia, pelottavia puolia. Kuolemansynti on ensimmäinen sarjan kirjoista, joka tuo kunnolla mukaan aitoja historiallisia tapahtumia.

Se oli hänestä kuin jokin maanalainen kummajainen. Tai... pimeyden olio, sodan vastenmielisin luomus, Ruumiinsyöjä. Mustana, suunnattomana, hitain, imevin, vetävin askelein ja käsivarrenliikkein, kuin kädet ja polvet takertuisivat kiinni maahan ja ne olisi kiskottava irti, Suuret ja mustat hartiat liikkuivat korkealla pään yläpuolella, jotan hän ei täysin pystynyt erottamaan, koska se oli tämän suunnattoman mustuuden kätköissä.

**

Margit Sandemo (o.s. Underdal, 23.4.1942-1.9.2018) oli norjalais-ruotsalainen kirjailija, joka on erityisen tunnettu nuorille aikuisille suunnatuista moniosaisista romaanisarjoistaan Jääkansan tarina ja Noitamestari. Sandemon isänisä oli kirjallisuuden Nobelilla palkittu runoilija ja kirjailija Bjørnstjerne Bjørnson ja äiti ruotsalainen kreivitär Elsa Reuterskiöld, joka kuului Vaasasta kotoisin olevaan Oxenstierna-aatelissukuun.

Jääkansan tarinan pohjalta on yritetty useaan otteeseen tehdä elokuva tai televisiosarja, mutta yritykset eivät ole koskaan johtaneet mihinkään. Jääkansan tarinan ensimmäisen kolmen romaanin pohjalta on tehty musikaali, joka sai ensi-iltansa drammenilaisessa Saetre Danseteaterissa vuonna 1999.


Margit Sandemo: Jääkansan tarina: Kuolemansynti (Sagan om Isfolket: Dödssynden), 1982. Suomentanut Marja Mahlamäki. 252 s.


Kommentit