Margit Sandemo: Syvyyden kutsu

Jääkansan Sol Angelica on pitkän odotuksen jälkeen saavuttanut kahdenkymmenen vuoden iän ja on vihdoin vapaa lähtemään. Ensimmäisenä hän suuntaa Tanskaan tapaamaan kasvattiveljeään Dagia, joka opiskelee Kööpenhaminassa. Solilla on kuitenkin muita suunnitelmia kuin pysytellä kiltisti aloillaan ja mahdollisesti etsiä tulevaa aviomiestään, kuten vanhemmat häneltä toivovat - hän tahtoo suunnatta Brösarpin Kallioille, joista noita Hanna on aikoinaan kertonut hänelle ja joilla noitien kerrotaan kokoontuvan.

Syvyyden kutsu on Margit Sandemon kirjoittama romaani vuodelta 1982. Se on kolmas kirja hänen 47-osaiseen Jääkansan tarina -sarjaansa.

Juhlissa oli niin paljon väkeä, ettei hän vielä ollut ehtinyt huomata kaikkia. Mutta äkkiä hän tunsi, että joku tarkkaili häntä - eikä pelkästään katsellut; Sol oli kylliksi vastaanottavainen tunteakseen vihan, joka suorastaan tulvi häntä kohti.

Syvyyden kutsu keskittyy Jääkansan Solin ympärille. Itse olen aina pitänyt häntä yhtenä sarjan kiinnostavimmista hahmoista. Solilla on erittäin voimakkaat maagiset kyvyt ja hänen lapsuudessaan Jääkansan laaksossa noita Hanna opetti hänelle paljon. Kasvatti-isälleen Tengelille tekemänsä lupauksen johdosta hän on joutunut piilottelemaan lahjaansa, mutta tässä kirjassa viimein saa vapautensa.

Solin matka syvälle noituuden saloihin ei ole helppo, eikä vastoinkäymisiltäkään vältytä. Hän muun muassa päätyy lastenhoitajaksi aatelisperheeseen ja joutuu syytetyksi noituudesta (vaikkei sillä kertaa edes ollut syyllinen), mutta onnistuu juuri ajoissa livahtamaan lain kouraa pakoon. Kotona Lehmuskujalla perhe on sydän syrjällään, sillä he tuntevat Solin villin ja vapaan luonnon. Solin oikeustaju ja omatunto eivät mene yksiin lain kirjaimen kanssa vaan hänellä on omat lakinsa.

Mitään niin suojatonta kuin tämä lapsi hän ei ollut koskaan tavannut. Itkettyneet kasvot oli oikeastaan tarkoitettu maalaisen pyöreiksi ja ruusuisiksi, mutta köyhyys ja nälkä olivat kohdelleet niitä kaltoin, ja vaatteet olivat surkuteltavan kuluneet. Niitä tuskin saattoi sanoa ihmiselle kelpaaviksi.

Sol on yksi Jääkansan kirotuista. Sisällään asustavasta pahan perinnöstä huolimatta hän on aina valmis auttamaan apua tarvitsevia ja suojelemaan rakkaitaan jopa oman henkensä uhalla. Edellisen kirjan aikana hän ei epäröinyt vähääkään tappaa miestä, joka uhkasi hänen perhettään.

Syvyyden kutsu antaa viimein vastauksen sille, mitä tapahtui Jääkansan petturille, Heming Voudintappajalle, joka paljasti laakson olemassaolon voudille, mikä johti kokonaisen laakson kaikkien asukkaiden (poislukien Tengelin ja Siljen perhe) massamurhaan. Enempää spoilaamatta parempaa ei hänelle olisi voinut toivoakaan.

Romaani sivuaa myös Jääkansan Livin tarinaa ja kohtaloa, joka nostatti kyyneleet silmiin. Liv on yksi Jääkansan hyväsydämisimmistä ihmisistä, joten kun hänelle tapahtuu jotakin pahaa, se väkisinkin sattuu sydämeen.

Tengel oli pysähtynyt ovelle. Hän tuijotti tytärtään, lasta, jota hän oli kanniskellut edestakaisin lattialla lastentautien aikana, jota hän oli pitänyt polvellaan tytön tavaillessa ensimmäisiä kirjaimiaan. Tytärtä, joka aina oli hymyillyt niin lempeästi ja lämminsydämisesti koko maailmalle. Hän ei enää tuntenut tätä. Nuo jäykistyneet, uupuneet kasvot, siniset varjot silmien alla, kiillottomat hiukset ja harhaileva katse...

**

Margit Sandemo (o.s. Underdal, 23.4.1942-1.9.2018) oli norjalais-ruotsalainen kirjailija, joka on erityisen tunnettu nuorille aikuisille suunnatuista moniosaisista romaanisarjoistaan Jääkansan tarina ja Noitamestari. Sandemon isänisä oli kirjallisuuden Nobelilla palkittu runoilija ja kirjailija Bjørnstjerne Bjørnson ja äiti ruotsalainen kreivitär Elsa Reuterskiöld, joka kuului Vaasasta kotoisin olevaan Oxenstierna-aatelissukuun.

Jääkansan tarinan pohjalta on yritetty useaan otteeseen tehdä elokuva tai televisiosarja, mutta yritykset eivät ole koskaan johtaneet mihinkään. Jääkansan tarinan ensimmäisen kolmen romaanin pohjalta on tehty musikaali, joka sai ensi-iltansa drammenilaisessa Saetre Danseteaterissa vuonna 1999.


Margit Sandemo: Jääkansan tarina: Syvyyden kutsu (Sagan om Isfolket: Avgrunden), 1982. Suomentanut Marja Mahlamäki. 254 s.


Kommentit