The Darwin Awards



Darwin-palkinnon voi saada, jos parantaa ihmiskunnan geenivarantoa poistamalla siitä itsensä. Palkinto on varattu uskomattoman tyhmille ihmisille, joiden ei tulisi lisääntyä missään olosuhteissa. Siis ikinä.

Rikosprofiloija Michael Burrows epäonnistuu pahasti työssään ja saa potkut. Hän saa uuden työn vakuutusyhtiössä alkaessaan luoda profiilia potentiaalisista Darwin-palkinnon voittajista. Apunaan vahinkotutkija Siri Taylor hän lähtee kiertämään maata tutkiakseen tapauksia, joissa ihmisen perimmäinen kuolinsyy on ollut oma typeryys. Samaan aikaan hän yrittää löytää sarjamurhaajan, joka aiemmin pääsi häneltä pakoon johtaen potkuihin.

The Darwin Awards on Finn Taylorin ohjaama elokuva vuodelta 2006. Elokuva sisältää useita uudelleennäyteltyjä kohtauksia aidoista Darwin-tapauksista.

Darwin-palkinto on oikeasti olemassa oleva, ironisessa mielessä annettava palkinto. Nimensä se on saanut evoluutioteorian isältä Charles Darwinilta. Palkinnon voi saada ihminen, joka poistaa oman perimänsä ihmiskunnan geenipoolista, joko onnistumalla omaa typeryyttään kuolemaan tai sterilisoimaan itsensä. Darwin-palkintoja on jaettu vuosittain vuodesta 1993 saakka. Jännästi jostakin kumman syystä lähes 90% palkinnon saaneista on miehiä.

The Darwin Awards alkaa kohtauksella, joka on varmasti edes hieman kyseisestä palkinnosta lukeneelle tuttu. Mies esittelee pilvenpiirtäjässä sijaitsevassa toimistossaan ystävilleen ikkunan luodinkestävää lasia heittäytymällä sitä päin. Elokuvassa lasi ei olekaan luodinkestävä, mutta todellisuudessa ikkunan rakenteet pettivät (koska hän oli lasin kestävyyttä esitellyt useampaan otteeseen aiemminkin), ja mies syöksyy kuolemaansa.

Koko elokuvan ajan Michael Burrowsia seuraa dokumentaristi, joten suuri osa elokuvaa näytetään myös tämän dokumentaristin kameran kautta. Se tuo elokuvaan dokumenttimaisuutta ja sitä myöten neljännen seinän rikkomista, ja sai minut jossakin kohtaa jopa pohtimaan, voisiko dokumentaristilla olla jotakin tekemistä murhien kanssa vai onko hän vain täysin tarpeeton sivuhahmo. Lopputulosta en aio tässä spoilata.

Joitakin asiavirheitä huomasin. Esimerkiksi Darwin-palkinnon saadakseen täytyy olla kykenevä tekemään rationaalisia päätöksiä eli käytännössä siis selvin päin ja yhdessä kohtauksessa eräs parivaljakko oli pössytellyt juuri ennen huonoa päätöstään

Elokuvassa nähdään julkisuudesta (ei näyttelijöinä) tuttuja hahmoja, kuten bändi Metallica omana itsenään sekä Myytinmurtajista tutut Adam ja Jamie, joiden hahmot esittävät armeijan ylijäämätavaran myyjiä. He myyvät raketin miehelle, joka kiinnittää sen autonsa perään saavuttaakseen huimia nopeuksia. Tämä kyseinen tapaus on urbaanilegenda, jonka Myytinmurtajat ovat oikeasti joskus murtaneet.

Pääroolissa Michael Burrowsina nähdään Joseph Fiennes ja hänen aisapariaan, vahinkotutkija Siri Tayloria, näyttelee Winona Ryder. Kumpikin tekee aika tasapaksua työtä, mutta toisaalta ei tämä elokuvakaan kovin ihmeellinen ole. Muut roolihenkilöt jäävät aika pieneen osaan, eikä pääkaksikkoa lukuun ottamatta yksikään hahmo vietä ruudulla muutamaa minuuttia kauempaa. Eräässä pienessä roolissa nähdään teinivuosieni suuri ihastus Robin Tunney (ja ihan vain hänen minuutin mittaisen ruutuaikansa takia piti tämä elokuva katsoa).

Ollakseen komedia The Darwin Awards ei kyllä paljoa naurattanut. En tiennyt elokuvasta yhtään mitään etukäteen, joten odotin pimeää, jopa sysimustaa huumoria, mutta harmikseni jouduin pettymään. Tuntui, ettei käsikirjoittaja ole oikein uskaltanut ottaa ihmisten typeriä kuolemia kunnolla käsittelyyn ja antaa palaa - onko taustalla kenties ollut pelko mielensäpahoittajista, jotka eivät mustaa huumoria ymmärrä? Elokuvan juoni on heikohko, mutta näyttelijöitä on silti ilo katsella.


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 12. Elokuvassa on lopputekstien jälkeinen kohtaus




The Darwin Awards

Ohjaus ja käsikirjoitus: Finn Taylor
Sävellys: David Kitay
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2006
Kesto: 91 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Joseph Fiennes - Michael Burrows
Winona Ryder - Siri Taylor

Kommentit