IKJ - Iso kiltti jätti



Orpotyttö Sohvi on hereillä vielä kolmen aikaan yöllä, kun suuri käsi tunkeutuu orpokodin ikkunasta sisään ja kaappaa hänet sängystään. Hänet napannut jättiläinen vie hänet jättiläisten maahan, joka on täynnä ilkeitä ihmisiä syöviä jättiläisiä. Sohvin ja tämän kiltin jättiläisen, IKJ:n, on aloitettava toimet estääkseen toisia jättiläisiä tunkeutumasta ihmisten maailmaan ja suunnitelmaan sotketaan lopulta myös kuningatar Elisabet II.

IKJ eli Iso kiltti jätti on Steven Spielbergin ohjaama elokuva vuodelta 2016. Se perustuu Roald Dahlin samannimiseen kirjaan vuodelta 1982. IKJ on toinen elokuvaversio samasta kirjasta, animaatio Iso kiltti jätti ilmestyi vuonna 1989.

Luin lapsena paljon Roald Dahlin kirjoja, mutta Iso kiltti jätti on hänen lastenkirjoistaan yksi niitä harvoja, joita en ole koskaan lukenut, joten alkuperäisteokseen en voi elokuvaa nyt verrata. Toisinaan se voi olla ihan hyväkin asia, ettei ole mitään vertailukohtaa. Ehkä pitää tämä silti laittaa seuraavaksi lukulistalle.

IKJ on ehdottomasti yksi parhaita fantasiaelokuvia, joita on muutaman viime vuoden aikana tehty. Elokuvan ehdottomasti kauneimmassa kohtauksessa Sohvi ja IKJ lähtevät nappaamaan unia. Tuo kohtaus on niin taianomainen ja kaunis, ettei siitä kykene riistämään katsettaan.

En ole varma, tuliko elokuvan alkupuolella missään kohtaa esille, mihin aikaan se sijoittuu, mutta näkemäni perusteella päättelin, että varmaan johonkin 1900-luvun alkupuolelle. Järkytys oli melkoinen, kun näin yhtäkkiä hahmojen puhuvan radiopuhelimeen. Voi olla, että elokuvan alussa toki oli jokin viittaus nykyaikaan, mutta minulta se ainakin meni täysin ohi.

Elokuvan päärooleissa nähdään Ruby Barnhill Sohvina ja Mark Rylance IKJ:nä. Mietin koko elokuvan ajan pääni puhki, että miksi IKJ näyttää niin tutulta ja vasta lopputekstien pyörähtäessä ruudulle tajusin, että kukapa muukaan roolissa olisi kuin ihastuttava Mark Rylance. Hänen piirteitään on erikoistehosteilla muokattu, mutta kyllä hän silti on sieltä tunnistettavissa. Sohvi jäi minulle hahmona hieman etäiseksi, vaikka päähahmo olikin, sillä IKJ varastaa ruudun joka kerta näkyvillä ollessaan - sekä kuvainnollisesti että konkreettisesti. IKJ:n ja Sohvin suhteen kehittymistä on mieltä lämmittävää seurata.

IKJ on lämminhenkinen fantasiaelokuva, joka toisinaan saattaa hieman pelottaakin. Se on kertomus jättiläisen ja pienen tytön välisestä ystävyydestä, joka kykenee ylittämään suurimmatkin esteet ja käymään vastaan jopa kaikkein hirmuisimpia, ihmisparsoja syöviä jättiläisiä.

Kuusivuotiaan arvio: "Tää oli tosi ihana elokuva. Haluun kattoo sen uudestaan!"


Helmet-elokuvahaasteeseen numerolla 27. Elokuvan nimessä on kolme kirjainta




IKJ - Iso kiltti jätti | The BFG

Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Melissa Mathison, Roald Dahlin samannimisen kirjan pohjalta
Sävellys: John Williams
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2016
Kesto: 117 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Mark Rylance - IKJ
Ruby Barnhill - Sohvi

Kommentit