BONUS: Elokuva vuodelta 2021 - Linna jouluksi



Kirjailija Sophie Brown pakenee kirjansa aiheuttamaa kohua sukunsa juurille Skotlantiin. Sieltä kuin sattuman kautta hän tulee ostaneeksi linnan ja joutuu nokikkain sen äksyn omistajan Dunbarin herttuan kanssa. Sophie yrittää linnassa asuessaan kirjoittaa uutta kirjaansa, mutta se ei oikein ota onnistuakseen. Sophien on löydettävä elämälleen uusi suunta ja kadonnut sisäinen palonsa, ja Skotlanti tuntuu tarjoavan siihen upean mahdollisuuden.

Linna jouluksi on Mary Lambertin ohjaama elokuva vuodelta 2021. Elokuva sai ensiesityksensä Netflixissä vain vajaa kuukausi sitten. En ole vieläkään romanttisten komedioiden ystävä, mutta jälleen kerran sitä on suosikkinäyttelijänsä vuoksi valmis tekemään hyvin ikäviäkin asioita.

Linna jouluksi on... no, sanotaanko vaikka, ettei se ole kovin kunnianhimoinen elokuva vaan lähinnä aivot narikkaan -viihdettä. Ihan kiva katsoa näin joulun alla, mutta ollakseen komedia tämä ei kyllä naurattanut tai edes hymyilyttänyt kovin paljoa. Elokuvassa on joitakin kammottavia romcom-kliseitä (kuten kiinnostuksen kohteen hiusten haistelu halattaessa - siis oikeasti, kuka edes tekee niin?) ja muutamia hassuja leikkausvirheitä, joissa näyttelijä on ensimmäisessä kuvassa yhdessä paikassa ja seuraavassa toisessa.

Ehkä olen liian kriittinen ja kyyninen katsomaan tämän kaltaista elokuvaa. Ei Linna jouluksi silti täysin surkea tekele ollut. Sillä on hetkensä. Yksi parhaita asioita on ehdottomasti se, ettei elokuvan pääpari ole mitään parikymppisiä nuoria, kuten romanttisissa komedioissa yleensä, vaan sen sijaan keski-ikäisiä, aikuisia ihmisiä, joilla kummallakin on takanaan jo runsaasti elämänkokemusta. Virkistävää vaihtelua kerta kaikkiaan. Elokuvan musiikit ovat myös hyviä, erityisesti tietysti perinteiset skottilaiset kansansävelmät, joita sieltä tunnistinkin muutaman, kuten Loch Lomondin.

Brooke Shields tuntuu alkuun vähän hölmöltä valinnalta päähenkilö Sophieksi. En osaa sanoa, mikä minua siinä häiritsi. Jotenkin hän ei vain tuntunut oikein sopivan rooliin, mutta elokuvan kuluessa saatoin sen unohtaa. Sophie on kuuluisa kirjailija, joka on onnistunut suututtamaan faninsa viimeisimmällä teoksellaan tappamalla näiden suosikkihahmon. Paetakseen hullunmyllyä hän päättää toteuttaa isänsä pitkäaikaisen haaveen ja matkustaa kirjoittamaan Skotlantiin, jossa hän rakastuu Dun Dunbarin linnaan ja ystävystyy kylän asukkaiden kanssa. Kuuluisan kirjailijan ja tavallisten kyläläisten välistä ystävyyttä on ilo seurata. Kaupungin vilinään ja pinnallisuuteen tottunut Sophie saa kylässä täysin uuden näkökulman elämään.

Cary Elwes on äreänä Dunbarin herttuana loistava ja ehdottomasti hauskin asia koko elokuvassa. Hänen sarkasminsa ja kuiva huumorinsa purevat, ja skottiaksentti sujuu englantilaiselta näyttelijältä kovin luontevan kuuloisesti.

Linna jouluksi ei tosiaan ole elokuva, jollaista kovin mieluusti katsoisin, joten tietysti katson tätä omien lasieni lävitse. Jollakin romanttisten komedioiden ystävällä voi olla tyystin eri näkemys elokuvasta. Ja vaikkei tämä minun tyyliseni olekaan, kyllähän sen nyt silti kerran tai jopa kaksi saattaa katsoa (suurimmalta osin ihan vain Cary Elwesin takia).




Linna jouluksi | A Castle for Christmas

Ohjaus: Mary Lambert
Käsikirjoitus: Ally Carter ja Kim Beyer-Johnson
Sävellys: Jeff Rona
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 98 min
Ikäraja: S
Pääosissa:
Brooke Shields - Sophie Brown
Cary Elwes - Myles, Dunbarin herttua

Kommentit