3/12: Elokuva, jossa on joku suosikkinäyttelijäsi - Last Christmas



Katarina Andrich työskentelee vuoden ympäri tonttuna joulumyymälässä, vaikka oikeasti tahtoisi tulla laulajaksi. Katarina on melkoinen koheltaja, hieman itsekäs ja harkitsematon, mikä johtaa hänet monenlaisiin kommelluksiin, ja lopulta asunnottomaksi jouduttuaan hän on pakotettu palaamaan vanhempiensa katon alle. Eräänä päivänä töissä ollessaan Katarina kohtaa Tomin ja tuon kohtaamisen myötä elämä tuntuu ottavan täysin uuden suunnan.

Last Christmas on Paul Feigin ohjaama elokuva vuodelta 2019. Se perustuu Wham! -yhtyeen samannimiseen vuoden 1984 hittikappaleeseen.

Ennen katsomista en tiennyt elokuvasta yhtään mitään muuta kuin että se on joku hölmö romanttinen komedia, ja minähän siis välttelen kyseisen genren elokuvia viimeiseen asti. Mutta mitäpä sitä ei olisi valmis suosikkinäyttelijänsä vuoksi tekemään?

Lähdin siis katsomaan Last Christmasia oletuksella, että tämä on vain höntti romanttinen komedia. Ja no... olihan se vähän höntti. Aluksi. Joissakin kohdin. Mutta Last Christmas oli todella paljon muutakin. Toisin kuin romanttisista komedioista yleensä tästä elokuvasta löytyy syvyyttä ja paljon myös draamaa. Ehkä luokittelisin tämän ennemmin jopa draamakomediaksi.

En ole koskaan ollut romanttisten komedioiden suurin fani. Joitakin poikkeuksia on, joista itse pidän, ja joulun aikaan kyseistä genreä tulee katsottua enemmän kuin koko vuonna yhteensä. Genren elokuvat tuntuvat toistavan aina samaa kaavaa, mikä on suurin syy siihen, etten ole niistä koskaan oikein innostunut. Last Christmas on virkistävä poikkeus.

Pääosassa Katarinana nähdään Game of Thronesista tuttu Emilia Clarke, joka on hyvin uskottava roolissan koheltavana nuorena naisena, joka epätoivoisesti pyrkii kohti päämäärää, josta ei itsekään tiedä, mikä se on. Henry Golding näyttelee Tomia, joka on hyvin mysteerinen tapaus. Tom katoaa välillä useiksi päiviksi ja tuntuu ilmestyvän paikalle vain silloin, kun Katarina kaikkein kipeiten kaipaa jotakuta vierelleen.

Michelle Yeoh on loistava Katarinan pomona ja tarjoileekin monta kertaa elokuvan parhaat naurut. Katarinan äitinä nähdään elokuvan toisena käsikirjoittajanakin häärinyt Emma Thompson, joka tietysti on yhtä mahtava kuin aina ennenkin.

Last Christmas tuo lämmintä joulun tunnelmaa, mutta myös hieman haikeutta ja suruakin, kun se sukeltaa lopulta aika syvälle. Taustalla soi monia jouluisia hittejä aina Jingle Bell Rockista Sleigh Rideen. Välillä tuntuu, että hahmoja ja sivujuonia on hieman liikaa tai sitten minulla ihan oikeasti on vain jonkin sortin keskittymisongelma. Ei yllättäisi, vaikka olisikin.

Oli kiva lopussa huomata, että elokuvan alkupuolella tekemäni päätelmät Tomista osuivat hyvin lähelle totuutta. Pisteet lisäksi siitä, ettei elokuva ole liian kliseinen ja ennalta-arvattava romanttinen komedia.




Last Christmas

Ohjaus: Paul Feig
Käsikirjoitus: Emma Thompson ja Bryony Kimmings, Emma Thompsonin ja Greg Wisen tarinan pohjalta
Sävellys: Theodore Shapiro
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2019
Kesto: 103 min
Ikäraja: K7
Pääosissa:
Emilia Clarke - Katarina Andrich
Henry Golding - Tom Webster
Emma Thompson - Petra Andrich

Kommentit