6/12: Romanttinen komedia - Rakkautta vain



Juliet ja Peter menevät naimisiin, Jamie jättää flunssaisen vaimonsa kotiin häiden ajaksi, mutta vaimo makaakin Jamien veljen kanssa. Vastavalittu pääministeri David saa uuden alaisen samaan aikaan, kun Davidin sisko tuskailee ruuhkavuosien ja etääntyneen aviomiehen kanssa. Daniel on juuri menettänyt vaimonsa ja yrittää parhaansa pitääkseen huolta tämän pojasta. Sarahin on tehtävä valinta rakkauden ja perheen välillä, Colin on kyllästynyt englantilaisiin naisiin ja suunnittelee matkaa Amerikkaan, ja John ja Judy tapaavat toisensa hieman erikoisemman työn merkeissä.

Rakkautta vain on Richard Curtisin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2003. Elokuva on Curtisin esikoisohjaus, mutta aiemmin hän on käsikirjoittanut elokuvat Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) sekä Notting Hill (1999).

Rakkautta vain on yksi niitä elokuvia, jotka minun on pakko katsoa joka vuosi ennen joulua. Muutoin ei vain tunnu joululta ennen kuin se on katsottu. En yleensä voi sietää romanttisia komedioita, mutta eikös sitä sanota, että poikkeus vahvistaa säännön? Rakkautta vain on juuri tuo poikkeus.

Suurin syy siihen, miksi Rakkautta vain on romanttinen komedia, jota pystyn katsomaan, on se, että se on brittiläinen. Se ei ole vedetty liian yli kuten amerikkalaiset vastineensa yleensä, vaan on hyvin elämänmakuinen ja aito. Eikä elokuvaa toki huononna upea näyttelijäkaarti, jossa on mukana saarivaltion parhaimmistoa - tai se fakta, että samassa elokuvassa on jopa kolme suosikkinäyttelijääni.

Elokuvan mieleenpainuvimman, sykähdyttävimmän ja sydäntäsärkevimmän roolisuorituksen tekee (epäilyksettä) Emma Thompson. Kohtaus, jossa Karen itkee yksin makuuhuoneessaan, nostattaa joka kerta vedet silmiin. Kuulemma hän kanavoi kohtaukseen kokemuksia omasta menneisyydestään ja se kyllä näkyy ja tuntuu ruudun toiselle puolelle saakka. Karenin miestä, Harrya, näyttelee Alan Rickman. Kaksikko on tehnyt töitä yhdessä aiemminkin ja heidän kanssakäymisensä ruudulla on hyvin luontevaa.

Toinen tarina, joka aina jaksaa kiinnostaa ja koskettaa, on Jamien ja Aurelian tarina. Jouduttuaan petetyksi Jamie pakenee Ranskaan kirjoittamaan kirjaa. Hänen taloudenhoitajakseen saapuu portugalilainen Aurelia ja huolimatta kielimuurista välillään kaksikko lopulta rakastuu, mutta Jamien on palattava jouluksi takaisin kotiin. Jamien roolissa nähdään aina yhtä ihana Colin Firth.

Totta kai elokuvassa on myös tarinoita, joista en henkilökohtaisesti pidä. Esimerkiksi Johnin ja Judyn tarina tai Colinin matka Amerikkaan. En vain ole koskaan löytänyt niistä mitään kiinnostavaa ja tälläkin kertaa niiden aikana oli hyvä tehdä kaikkea muuta - niin kuin vaikka laittaa pyykkiä kuivumaan.

Rakkautta vain on vuosien aikana noussut jouluklassikon asemaan, eikä syyttä. Se on hyvin aito, rehellinen kertomus rakkaudesta ja sen eri muodoista. Se on hauska, lämminhenkinen, koskettava ja toisinaan myös todella raastava katsella. Se särkee sydämen, mutta hetkeä myöhemmin muistuttaa taas siitä, kuinka rakkautta on kaikkialla.




Rakkautta vain | Love Actually

Ohjaus ja käsikirjoitus: Richard Curtis
Sävellys: Craig Armstrong
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2003
Kesto: 136 min
Ikäraja: K11
Pääosissa:
Hugh Grant - David
Liam Neeson - Daniel
Colin Firth - Jamie Bennett
Emma Thompson - Karen
Alan Rickman - Harry

Kommentit