Kristiina Vuori: Elinan surma

Kirsti on Laukon avainpiika, joka odottaa rakastettunsa Laukon herra Klaus Kurjen kosintaa. Asiat kuitenkin kääntyvät äkisti päälaelleen, kun Kirstin kasvattanut perhe ratsastaa paikalle, ja Klaus iskee silmänsä Kirstin maitosisareen Elinaan. Pian Klaus ja Elina ovat jo naimisissa, ja Kirsti pelkkä tavallinen piika, joka kuitenkin pian tajuaa kantavansa suurta salaisuutta - hän odottaa aviotonta lasta, jonka isä on itse Klaus Kurki. Yhdessä maitoemonsa luihun pojan kanssa Kirsti alkaa punoa katalaa suunnitelmaa, kuinka raivata Elina pois tieltään.

Elinan surma on Kristiina Vuoren kirjoittama romaani vuodelta 2018. Romaani perustuu 1400- tai 1500-luvulta peräisin olevaan samannimiseen balladiin, jonka Elias Lönnrot aikoinaan kuuli toimiessaan Laukon kartanossa kotiopettajana ja julkaisi sen myöhemmin runokokoelmassaan Kanteletar (1840). Balladi perustuu oikeasti 1400-luvulla eläneisiin henkilöihin, mutta ei todellisiin tapahtumiin.

Elinan kukkaan puhjennut sulous on niin päällekäyvää, että ensimmäinen tunteeni on - häpeäkseni - ärtymys. Enpä olisi uskonut, että lipsuisin pikkumieliseen kateuteen toisen naisen koreuden vuoksi. Sitten havahdun muistamaan, että siinähän on Elina. Elina! Minun rakas rintasisareni, jota ilman lapsuuteni olisi ollut monin verroin ankeampaa. Hänelle jos kenelle soisin kauneutta, onnea ja vaurautta.

Romaanin minäkertojana toimii Laukon piika Kirsti. Kirsti on alkuun emäntäpiika, sillä kartanon herra ei ole vielä mennyt naimisiin. Lopulta hänet alennetaan tavallisen piian asemaan, kun Klausin ja Elinan häät on vietetty. Kirsti vaikuttaa alkuun hyvin voimakastahtoiselta ja vahvalta hahmolta, mutta tarinan edetessä käy ilmi, että hän taitaakin olla pahasti eksyksissä omassa elämässään, eikä joko tiedä tai ymmärrä, mikä olisi hänelle itselleen parasta - ennen kuin vasta lopussa ja silloinkin liian myöhään.

Kirsti on jäänyt jo nuorena orvoksi ja on käytännössä imettäjänsä Pörösilmän kasvattama, vaikka virallisesti hänen kasvattivanhempansa ovatkin Elinan vanhemmat Herra Jöns ja Rouva Margareta. Imettäjänsä kuoltua Kirsti joutuu alttiiksi toisten manipulaatiolle, mikä saa hänet saattamaan toteen julman suunnittelman.

Elinan surma on ensimmäinen Kristiina Vuoren kirja, jonka olen lukenut, ja sen perusteella luen varmasti tulevaisuudessa lisääkin. Kerrontaa on helppo seurata, vaikka ei pystyisikään täysillä keskittymään (luin tätä muun muassa koulussa sekä kotona lapsen ollessa hereillä) ja romaani on jaoteltu sopivan mittaisiin lukuihin, joten kerralla ei tarvitse keskittyä kuin muutaman sivun verran.

Kurkustani purkautuu karhea äännähdys, jonka tukahdutan vasten hentoa päätä. Kyllä. Hän on täydellinen eikä hän jaksa hengittää kuin muutaman hätäisen vedon. Miksi jaksaisikaan, kun elämä täällä matoisessa maailmassa on pelkkää luopumista kerta toisensa jälkeen.

Romaanissa vilisee jonkin verran vanhoja sanoja, joita piti hetki miettiä, mitä ne tarkoittavat, ennen kuin tajusin kirjan lopulta löytyvän sanaston. Sieltä löytyy myös alkuperäinen Elinan surma -balladi, sekä historiallista taustatietoa romaanin henkilöistä ja tapahtumapaikoista. Laukon kartano tosiaan löytyy Vesilahdelta ja toimii nykyään koko perheen matkailukeskuksena. Myöhäiskeskiajalta eli romaanin ajalta ei valitettavasti ole enää jäljellä kuin kivikellari, sillä kaikki muu on palanut tai poltettu tahallisesti.

Balladi itsessään oli minulle tuttu ja juuri siitä syystä satuin tähän kirjaan tarttumaan. Romaani seuraa balladin tapahtumia, vaikka lopputulos onkin erilainen. Se hieman hämmensi alkuun, mutta loppujen lopuksi myös balladin ja romaanin tarinan ero saa selityksen.

Vuori on taitava kuvailemaan ympäristöä ja lukiessa sitä todella tuntee olevansa keskiaikaisessa Laukossa ja on helppo nähdä kaikki paikat ja ihmiset ympärillä Kirstin silmien läpi. Viimeisen sadan sivun aikana kirjaa ei enää malta laskea kädestään vaan sitä vain lukee eteenpäin sellaisella vauhdilla, että suorastaan hengästyttää. Oli ehkä taas huonoin mahdollinen idea "lukea vain yksi luku" ennen nukkumaanmenoa, kun oli se vajaat sata sivua jäljellä. Yhtäkkiä tajusin lukeneeni kirjan loppuun saakka ja kello oli yksi yöllä.

Klaus kohta kotio riensi,
Alla päin, pahoilla mielin;
Otti tulta tervaksehen,
Tulta tuoheen viritti,
Pisti tulen nurkan alle,
Valoi alle valkiata.
~ ote Elinan surma -balladista

**

Kristiina Vuori (s. 1967) on suomalainen kirjailija, joka on tunnettu historiallisista Suomeen sijoittuvista romaaneistaan. Vuoren esikoisteos Näkijän tytär julkaistiin vuonna 2012 ja sen jälkeen häneltä on ilmestynyt vuosittain uusi romaani.

Elinan surma -balladin pohjalta on Vuoren romaanin lisäksi tehty useita näytelmiä, oopperoita sekä Kalle Kaarnan ohjaama elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1938 ja jossa Kirstin roolissa nähdään Ella Eronen.


Kristiina Vuori: Elinan surma, 2018. 290 s.


Kommentit