Ryhmä Hau -elokuva



Ryhmä Hau kutsutaan hätiin Jännälän kaupunkiin, jossa juuri valittu uusi pormestari Hanttinen on laittanut hieman paikkoja uuteen järjestykseen. Kissaihmiseksi tunnustautuva pormestari on muun muassa kieltänyt koirat monista paikoista. Jännälästä kotoisin oleva saksanpaimenkoiran pentu Vainu on kuitenkin haluton palaamaan paikkaan, jossa on kerran kokenut melkoisia kauhuja. Ryhmä Haun yrittäessä korjailla pormestari Hanttisen jälkiä leijuu taivaalla pormestarin sinne lähettämä pilvi-imuri, joka uhkaa ylikuumentua ja vapauttaa rajumyrskyn.

Ryhmä Hau -elokuva on Cal Brunkerin ohjaama animaatio vuodelta 2021. Se perustuu suosittuun animaatiosarjaan Ryhmä Hau, jota on näytetty televisiossa vuodesta 2013 asti.

Ryhmä Hau on noussut todella suureen suosioon, mutta meillä ei koskaan ole katsottu kuin satunnaisia jaksoja. Elokuva onkin selkeästi tehty niille, jotka ovat sarjaa aiemmin katsoneet, sillä hahmojen esittelyihin ei käytetä aikaa, enkä vielä elokuvan katsoneenakaan tiedä kuin yhden koiran nimen. Kysyin koirien nimiä lapseltani, mutta ei hänkään osannut sen paremmin auttaa.

Tarinallisesti elokuva ei tuo mitään uutta. Sama tarina toistuu hyvin monissa elokuvissa hieman eri versioina ja eri hahmoilla. Lähinnä kyse on omien pelkojensa voittamisesta, oman paikkansa löytämisestä maailmassa (tai ryhmässä) sekä siitä, kuinka ystävyyden voimalla voi voittaa suurimmatkin esteet.

Ryhmä Hau nosti esille asian, joka minua on viime aikoina paljon häirinnyt elokuvissa - nimittäin sen, että lähes aina vastaavissa elokuvissa koirat/koiranomistajat ovat niitä rohkeita ja reippaita hyviksiä ja kissat/kissanomistajat luihuja pahiksia. Tämä asetelma toistuu esimerkiksi elokuvissa Kuin kissat ja koirat (2001) sekä Kaunotar ja Kulkuri (1955). Myös James Bondin arkkivihollisella Ernst Stavro Blofeldilla on kissa. Olisi varmasti suurta vaihtelua katsojankin kannalta, jos joku joskus tekisi elokuvan (tai kirjoittaisi kirjan), jossa kissat tai kissanomistajat olisivatkin niitä hyviksiä. Ehkä täytyy itse ryhtyä hommiin. Kai saan syyttää elokuvantekijöitä syrjinnästä kissaihmisiä kohtaan?

Toinen asia, jota aloin ajatella elokuvaa katsoessani, oli se, kuinka usein lastenohjelmissakin (nykyään onneksi vähemmän) päähenkilöt ovat todella usein miespuolisia. Niin myös Ryhmä Haussa, jonka viiden pennun ja yhden ihmisen kokoonpanosta vain yksi on tyttö. Onko Ryhmä Hau sitten enemmän suunnattu pojille, sitä en tiedä, mutta tulee väistämättäkin mieleen, että miksei vastaavia hahmoja ole naispuolisina? Onko vain niin, että kun mies on kirjoittajana, on helpompi myös kirjoittaa miespuolisia hahmoja? Pikkuhiljaa tämä asia on kuitenkin onneksi lähtenyt tasoittumaan ja nykyään löytyy sarjoista ja elokuvista myös paljon naispuolisia esikuvia pienille lapsille.

En ehkä tosiaan ollut Ryhmä Haun oikeaa kohderyhmää, mutta varmasti lapset (etenkin sarjan fanit) elokuvasta tykkäävät. Ainakin päätellen lasten reaktioista elokuvateatterissa. Juoni on simppeli ja hahmot sekä heidän motiivinsa lapsille helppo ymmärtää. Hahmot tietysti ovat (ainakin suurimmalle osalle) jo entuudestaan tuttuja, joten sitä kautta Ryhmä Hau varmasti löytää runsaasti katsojia. Itse olisin voinut tuon puolitoistatuntisen paremminkin käyttää.

Viisivuotiaan arvio: "Mua nauratti niin paljon, että melkein tuli hikka."




Ryhmä Hau -elokuva | Paw Patrol The Movie

Ohjaus: Cal Brunker
Käsikirjoitus: Billy Frolick, Cal Brunker ja Bob Barlen, Keith Caphmanin luoman Ryhmä Haun pohjalta
Sävellys: Heitor Pereira
Tuotantomaa: Kanada
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 86 min
Ikäraja: K7
Suomenkieliset äänet:
Henri Piispanen - Vainu
Mirjami Heikkinen - Riku
Heljä Heikkinen - Samppa

Kommentit