Roni on rikki



Yhtiö nimeltä Bubble julkaisee Bubblebotiksi kutsutun robotin, jonka on tarkoitus olla uudenlainen virtuaaliystävä lapsille. Bubblebot tietää täsmälleen, kuinka saada paljon seuraajia ja ystäviä somessa, mistä tykätä ja millaista materiaalia julkaista. Se myös osaa tuoda yhteen samoista asioista kiinnostuneet ihmiset. Kaikilla lapsilla on pian Bubblebot, mutta köyhästä perheestä tuleva yksinäinen ja koulussa syrjitty Barney on ilman. Isä kuitenkin onnistuu halvalla saamaan Barneylle syntymäpäivälahjaksi yhden. Siinä on vain yksi vika - robotti on rikki, eikä osaa edes kirjautua verkkoon tai tiedä ystävyydestä yhtään mitään. Barney alkaa opettaa Roniksi nimetylle robotille ystävyydestä, mutta samaan aikaan Roni aiheuttaa vaaratilanteita ja kiinnittää Bubble-yhtiön huomion puoleensa.

Roni on rikki on Sarah Smithin ja Jean-Philippe Vinen ohjaama animaatio vuodelta 2021. Elokuva sai Suomessa ensi-iltansa tasan viikko sitten ja viisivuotiaani kanssa kävimme sen heti silloin myös katsomassa.

Roni on rikki on varsin viihdyttävä animaatio. Se toimii hyvin lapsilla, mutta siinä on myös aikuisille suunnattuja teemoja, jotka (toivottavasti ainakin) saavat pohtimaan asioita. Elokuva ei missään kohtaa tunnu väkisin väännetyltä ja vaikka pääteema on moneen kertaan koluttu, tuo Roni on rikki siihen uudenlaisen ulottuvuuden.

Barneyn ja Ronin kehittyvää ystävyyttä on ilo katsella. Roni oppii Barneylta paljon, mutta niin käy lopulta myös toisinpäin, kun Barney ymmärtää, ettei hän voi vaatia yksipuolista ystävyyttä edes robotilta. Elokuvasta huokuu koko ajan lämmin tunnelma.

Roni on rikki kritisoi hyvin rankalla kädellä nykykulttuuria ja sosiaalista mediaa. Bubblebottien myötä lapset eivät ole enää sosiaalisessa kanssakäymisessä toistensa kanssa muutoin kuin somen välityksellä ja kaikkein tärkeimmäksi asiaksi tuntuu muodostuneen se, kuinka monta seuraajaa kenelläkin on somessa ja kuinka monta katselua tai tykkäystä oma postaus saa. Se saa ajattelemaan, että onko tämä maailma todella menossa tuohon suuntaan. Oikeastaan aika pelottava ajatus.

Elokuvan antagonisti on Bubblebotin operatiivinen johtaja Andrew, jonka tavoite tuntuu olevan vain tahkota rahaa sekä koukuttaa lapset ja nuoret Bubblebotteihin niin pahasti, etteivät he välitä enää mistään muusta. Andrew pelkää Ronin holtittoman käytöksen kääntävän yhtiön kurssit laskuun ja sen vuoksi hänen tavoitteensa on napata Roni ja viedä tämä murskaimeen.

Roni on rikki on toteutukseltaan hieman naiivi elokuva. Kun Barneyn entiset ystävät tajuavat Ronin arvon, yhtäkkiä kaikki onkin hyvin ja vuosien kiusaaminen unohdettu. Ei sitä tosielämässä noin vain unohdettaisi. Elokuvan pelottavimmat hetket koetaan, kun Barney pakenee Ronin kanssa kaupungista niinkin pelottavaan paikkaan kuin metsään. Metsäkohtaukset on kauniisti tehty, eikä niitä voi kuin ihailla. Meinasi mennä kohtausten tapahtumat täysin ohi, kun keskityin vain katselemaan, kuinka kaunis metsä oli.

Roni on rikki on hyvin ajankohtainen kertomus ystävyyden voimasta. Se kertoo robotista, joka on rikki, viallinen, mutta juuri siksi täydellinen. Elokuva on myös muistutus siitä, mihin lisääntyvä teknologia ja somekulttuuri voi pahimmillaan johtaa. Kaiken takana on kuitenkin lämmintä henkeä, joka vie elokuvaa verkkaisesti eteenpäin ja lopputekstien alkaessa on rauhallinen ja hyvä olla. Tunti ja kolme varttia tuntuivat menevän ohi hujauksessa.

Viisivuotiaan arvio: "Se oli hauska, kun Roni tykkäsi sähköstä."




Roni on rikki | Ron's Gone Wrong

Ohjaus: Sarah Smith ja Jean-Philippe Vine
Käsikirjoitus: Sarah Smith ja Peter Baynham
Sävellys: Henry Jackman
Tuotantomaa: Iso-Britannia, Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2021
Kesto: 106 min
Ikäraja: K7
Suomenkieliset ääninäyttelijät:
Lucas Timperi - Barney
Heikki Mäkäräinen-Ikonen - Ron
Juha Varis - Andrew

Kommentit