21/31: Jatko-osa - I Spit On Your Grave 3: Vengeance Is Mine



Ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen Jennifer Hills on aloittanut uuden elämän. Hän elää salanimellä Angela Jitrenka ja käy raiskauksen uhrien ryhmäterapiassa, jossa hän tapaa Marla Finchin. Jennifer ja Marla ystävystyvät, ja Jennifer tuntuu vihdoin saavan jälleen kiinni elämästä, kun kaikki kääntyy ylösalaisin Marlan tullessa poikaystävänsä murhaamaksi. Jenniferin päässä napsahtaa ja hän alkaa murhata ryhmäterapiatovereidensa pahoinpitelijöitä.

I Spit On Your Grave 3: Vengeance Is Mine on R. D. Braunsteinin ohjaama elokuva vuodelta 2015. Se on jatko-osa I Spit On Your Grave -elokuvien sarjaan. Ensimmäinen osa sai ensi-iltansa vuonna 1978 ja sen jälkeen on ilmestynyt tuon elokuvan uudelleenfilmatisointi sekä sille kaksi jatko-osaa. Näiden lisäksi alkuperäinen elokuva sai vuonna 2019 jatko-osan I Spit On Your Grave: Deja Vu. Tällä kertaa katsomani elokuva jatkaa siis uudelleenfilmatisoinnin tarinaa.

Alkuperäinen I Spit On Your Grave on pahamaineisin niin kutsutuista rape and revenge -elokuvista, joissa pääosaa näyttelevät raiskaus ja sitä seuraava kosto. Elokuva kiellettiin aikoinaan useassa maassa, syynä naisiin kohdistuvan väkivallan glorifiointi sekä graafinen väkivalta. Rape and revenge -genren aloittajana pidetään Wes Cravenin elokuvaa The Last House on the Left (1972), mutta sekin itse asiassa otti inspiraatiota Ingmar Bergmanin elokuvasta Neidonlähde (1960), jota siis voitaneen pitää genren kantaäitinä.

I Spit On Your Grave 3 ei juuri poikkea edeltäjiensä linjasta, vaikkakin se sisältää hieman uudenlaisen twistin. Sen sijaan, että päähenkilö lähtisi kostamaan itselleen tehtyä vääryyttä, hän kostaa tuttavilleen tehtyä. Ryhmäterapiassa Jennifer kuulee mitä kamalampia tarinoita ja Marlan kuoleman jälkeen päättää laittaa pälkähästä päässeet pahoinpitelijät maksamaan, sillä hänen mielestään poliisi on siihen täysin kykenemätön ja järjestelmä on pettänyt uhrit pahan kerran. Jenniferin ajatusmaailmaa on pelottavan helppo ymmärtää.

Jennifer Hillsin roolissa jatkaa uudelleenfilmatisoinnista tuttu Sarah Butler, joka tekee nappisuorituksen henkisesti epävakaana nuorena naisena. Jennifer on todella uskottava hahmo ja vaikkei olisi muita sarjan elokuvia nähnyt, on selvää, että hänellä on taustallaan suuri trauma, jonka aiheuttamaa kipua hän yrittää saada käsiteltyä, vaikkakin huonolla menestyksellä, sillä loppujen lopuksi se purkautuu väkivaltana toisia ihmisiä kohtaan. Toinen elokuvan mieleenpainuvimmista rooleista on Doug McKeonilla. Hänen hahmoonsa Oscar Koscaan Jennifer tutustuu myös ryhmäterapiassa, jossa Oscar on käynyt tyttärensä itsemurhan jälkeen.

I Spit On Your Grave 3 on brutaali ja väkivaltainen elokuva, eikä se lainkaan kalpene edeltäjiensä rinnalla. Jennifer Hillsin tarina jatkuu loogisesti, ja kohtausten väleissä näytetyt yksilöterapiaistunnot antavat viitettä siitä, että kaikki tulisi vielä päättymään onnellisesti. Näyttelijät ovat jokainen uskottavia rooleissaan, ja Jenniferin uhreiksi joutuneiden hahmojen tuntema kipu on lähes käsinkosketeltavaa. Tunnelma on intensiivinen aina lopputeksteihin saakka.

Jos kestää katsella brutaalia väkivaltaa, annan suosituksen tälle sekä muille sarjan elokuville. Jos ei kestä, silloin ei kannata edes yrittää. Itse olen tällä hetkellä vain helpottunut, että I Spit On Your Grave 3 oli viimeinen näin väkivaltainen elokuva Halloween-haasteessani. Kaikki väkivaltaisemmat elokuvat saavat nyt suosiolla hetken pysyä hyllyssä pölyttymässä.




I Spit On Your Grave 3: Vengeance Is Mine

Ohjaus: R. D. Braunstein
Käsikirjoitus: Daniel Gilboy
Sävellys: Edwin Wendler
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2015
Kesto: 91 min
Ikäraja: K18
Pääosissa:
Sarah Butler - Jennifer Hills / Angela Jitrenka
Doug McKeon - Oscar Kosca
Gabriel Hogan - etsivä McDylan

Kommentit