17/31: Ranskalainen elokuva - Livid



Ensimmäisenä työpäivänään sairaanhoitajana Lucie vierailee koomassa makaavan entisen balettitanssijan kotona. Hän saa kuulla tanssijan kätkeneen aarteen jonnekin päin kartanoaan ja seuraavana yönä hän palaa kahden nuoren miehen kanssa aikeenaan ryöstää tuo aarre. Kolmikko ei kuitenkaan ole valmis siihen, mikä heitä kartanossa odottaa.

Livid on Julien Mauryn ja Alexandre Bustillon ohjaama ja käsikirjoittama ranskalainen kauhuelokuva vuodelta 2011. Sama kaksikko on aiemmin ohjannut suureen suosioon nousseen, niin ikään kauhuelokuvan, Inside (2007).

Livid on hyvin mielenkiintoinen elokuva. Minulla ei ollut tästä mitään ennakkokäsityksiä; en ollut lukenut arvosteluja tai katsonut yhtäkään traileria, enkä tiedä, kuinka koskaan olen edes päätynyt elokuvan ostamaan dvd:llä. Olen kuitenkin iloinen, että sen olen tehnyt.

Livid on tunnelmaltaan synkkä, piinaava ja pahaenteinen (tahtoisin lisätä tähän myös sanan haunting, sille kun ei oikein ole kunnollista suomenkielistä vastinetta). Pieniä vihjeitä putoilee pikkuhiljaa juonen edetessä, mutta katsojana ei silti osaa aavistaa, mihin suuntaan tarina loppujen lopuksi kulkee. Kaikki asiat eivät aukea kunnolla ja jotkin kysymykset jäävät ilman vastauksia. Kenties tämä aukenisi paremmin toisella katsomiskerralla.

Elokuva sijoittuu suurimmalta osin yöaikaan ja vanhaan kartanoon. Valaistus on kuitenkin toteutettu hyvin, etteivät kohtaukset jää liian pimeiksi ja katsojalle hämärän peittoon, että mitä tässä nyt sitten tapahtui. Jotkin kohtaukset tuntuvat kuin fantasiaelokuvasta mukaan otetuilta ja tuovat jopa hieman samanlaista tunnelmaa kuin joissakin Guillermo del Toron elokuvissa.

Näyttelijöistä ei ole pahaa sanottavaa, sillä jokainen hoitaa oman osansa varsin mallikkaasti. Kukaan ei erotu huonommuudellaan vaan kaikki ovat tasaisen hyviä. Pääroolissa Luciena nähdään Chloé Coulloud, joka tuntuu alkuun hieman tylsältä valinnalta päähahmoksi, mutta tarinan kuluessa Lucie alkaa saada hieman enemmän persoonallisuutta ja katsojanakin alkaa enemmän kiinnostaa, kuinka Lucielle loppujen lopuksi käykään. Pienessä roolissa Lucien edesmenneenä äitinä nähdään jo Insidesta tuttu Béatrice Dalle.

Kaiken kaikkiaan Livid on varsin kelvollinen kummitustaloelokuva. Se yrittää tuoda uudenlaista twistiä mukaan jo hyvin koluttuihin kummitustalotarinoihin, täysin kuitenkaan siinä onnistumatta, sillä lopuksi kaikkia lankoja ei saada selvitettyä. Siitäkin huolimatta Livid on kokonaisuutena varmasti useamman katsomiskerran kestävä, toisinaan maagisen kaunis, eikä liian ennalta-arvattava elokuva.




Livid | Livide

Ohjaus ja käsikirjoitus: Julien Maury ja Alexandre Bustillo
Sävellys: Raphaël Gesqua
Tuotantomaa: Ranska
Julkaisuvuosi: 2011
Kesto: 93 min
Ikäraja: K15
Pääosissa:
Chloé Coulloud - Lucie
Félix Moati - Will
Jérémy Kapone - Ben

Kommentit