10/10: Dumbo

10 elokuvaa -haaste, osa 10.


10/10: Dumbo

Sirkusnorsu Jumbo saa poikasen, jolla on poikkeuksellisen suuret korvat. Hyvin nopeasti pikku-Dumbosta tulee sirkuksen kanssa kiertävien lasten, Millyn ja Joen, suosikki. Lapset havaitsevat elefantinpoikasen ihmeellisen kyvyn lentää korviensa avulla ja alkavat harjaannuttaa tuota taitoa. Pian koko maan lehdissä kirjoitetaan Medicin veljesten sirkuksen lentävästä elefantista. Tämä tuo Dumbolle myös epätoivottua huomiota ja tietämättä paremmasta sirkuksen johtaja Max Medici päätyy myymään sirkuksensa ahneelle V. A. Vandeverelle, eivätkä seuraukset ole hyvät.

Dumbo on sitä, mitä jokaisen Disneyn uudelleenfilmatisoinnin toivoisi olevan - ei liian orjallisesti alkuperäisen elokuvan juonta seuraava, mutta kuitenkin pysytellen elokuvalle ja sen hengelle uskollisena tuoden mukaan uusia ulottuvuuksia. Elokuvan alku tuntuu hieman liian kiirehdityltä, vuoden 1941 elokuvan tapahtumat on tiivistetty noin puoleen tuntiin, mistä elokuva jatkaa sitten eteenpäin. Pienen kiirehtimisen voi antaa anteeksi, kunhan tarina pääsee kunnolla vauhtiin ja saa tuulta siipiensä (vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa korviensa?) alle.

Dumbo on visuaalista ilotulitusta kohtauksesta toiseen, mutta mitä muuta voisikaan odottaa ohjaaja Tim Burtonilta? Huikeat lavasteet (jotka on siis rakennettu oikeasti, eikä tehty tietokoneella) ja upea värimaailma yhdessä Danny Elfmanin taianomaisen musiikin kanssa pitävät otteessaan lähes koko elokuvan kaksituntisen keston ajan. Näyttelijöistä parhaiten esille nousevat Colin Farrell kätensä sodassa menettäneenä taitoratsastaja Holt Farrierina, Danny DeVito sirkusjohtaja Max Medicina sekä Michael Keaton ahneena V. A. Vandeverena. Mainitsemisen arvoiset roolisuoritukset tekevät myös suloiset lapsitähdet Nico Parker ja Finley Hobbins.

Jos jollekin ei ole vielä käynyt selväksi, minä olen käytännössä katsoen kasvanut Burtonin elokuvien parissa. Dumbo ei lainkaan kalpene muiden elokuvien rinnalla - päinvastoin. Dumbo on kaikin puolin hieno kokonaisuus ja yksi parhaista (ellei paras) Disneyn uudelleenfilmatisoinneista, jotka olen nähnyt. Toivottavasti Disney ymmärtää jatkaa samalla linjalla, eikä vain tehdä vanhojen animaatioidensa toisintoja.



Dumbo

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Ehren Kruger
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2019
Kesto: 1 h 52 min
Ikäraja: K7
Pääosissa:
Colin Farrell - Holt Farrier
Nico Parker - Milly Farrier
Finley Hobbins - Joe Farrier
Michel Keaton - V. A. Vandevere
Danny DeVito - Max Medici
Eva Green - Colette Marchant

Kommentit