7/10: Kun ihmiset unohtivat unelmoida - The Imaginarium of Doctor Parnassus

10 elokuvaa -haaste, osa 7.


7/10: The Imaginarium of Doctor Parnassus

Tuhat vuotta sitten tohtori Parnassus löi vetoa paholaisen kanssa. Nyt hän luotsaa esiintyjäseuruetta maailmassa, jossa ihmiset ovat niin piintyneitä arkeen, että ovat unohtaneet mielikuvituksen ja unelmoinnin tärkeyden. Samaan aikaan hän koettaa löytää keinon pelastaa tyttärensä Valentina paholaisen kynsistä. Sopiva pelastajakin tuntuu löytyvän kuin kohtalon johdattamana paikalle osuneesta Tony Liarista.

The Imaginarium of Doctor Parnassus jäi Tony Liarin roolissa nähtävän Heath Ledgerin viimeiseksi elokuvaksi, sillä näyttelijä menehtyi kesken kuvausten. Hänen työtään jatkoivat Johnny Depp, Jude Law ja Colin Farrell, jotka kaikki lahjoittivat oman näyttelijänpalkkionsa Ledgerin tyttärelle. Ledger oli ehtinyt kuvata noin puolet roolistaan, joten toinen puolisko jouduttiin miettimään uusiksi. Fantasiamaailmaan sekaantuvan Tonyn muodonmuutokset kuitenkin solahtavat jo valmiiksi absurdiin tarinaan aivan kuin niiden kuuluisikin olla mukana.

Elokuva on sekoitus fantasiaa ja satiiria, jälkimmäisestä kertoo muun muuassa se, että Tony Liarin hahmo on saanut innoituksensa Britannian silloisesta pääministeristä, Tony Blairista. Tony Liar on tarinan viekas kettu, joka soluttautuu pelastajan osaansa, mutta loppujen lopuksi tahtoo vain pelastaa oman nahkansa toisten kustannuksella. Edes tohtori Parnassuksen Tonylle näyttämä peilimaailma ei pelasta Tonya, vaikka hänellä on mahdollisuus valita oikean ja väärän väliltä.

Todellisuus ja mielikuvitus peilaavat toisiaan, kuten niin usein oikeassakin elämässä. Tohtori Parnassus on saanut paholaiselta lahjaksi ikuisen elämän ja joutuu siitä kantamaan hirvittävää taakkaa. Hänellä on myös valta hallita ihmisten mielikuvituksia. Hänen elinaikanaan ihmiset ja yhteiskunta vain ovat muuttuneet. Kaiken kiireen ja materian keskellä ihmiset unohtavat unelmoida. Tohtori Parnassuksen avulla ihmiset saavat unelmansa takaisin. He unohtavat materialistisen elämänsä ja löytävät jälleen elämän todellisen tarkoituksen.

The Imaginarium of Doctor Parnassus on elokuva, jota ei missään nimessä kannata katsoa väsyneenä tai siitä ei tajua yhtään mitään. Elokuvaan täytyy voida keskittyä rauhassa, jotta kykenee näkemään peililasin taakse ja ymmärtämään opetuksen.




The Imaginarium of Doctor Parnassus

Ohjaus: Terry Gilliam
Käsikirjoitus: Terry Gilliam, Charles McKeown
Sävellys: Jeff Danna
Tuotantomaa: Ranska, Kanada, Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2009
Kesto: 122 min
Ikäraja: K13
Pääosissa:
Heath Ledger - Tony Liar
Christopher Plummer - Tohtori Parnassus
Andrew Garfield - Anton
Lily Cole - Valentina

Kommentit