9/10: Rango

10 elokuvaa -haaste, osa 9.

9/10: Rango

Kun lemmikkikameleontti putoaa autosta keskelle tietä ja päätyy aavikolla sijaitsevaa kaupunkiin, mikä voisi mennä vikaan? Rango ottaa vastaan sheriffin pestin, sillä kaupungin asukkaat kaipaavat sankaria pelastamaan heidät mustahatuilta sekä vesipulalta. Rango saa pian tuntea nahoissaan taustoistaan valehtelun hinnat, kun taistelu käy totiseksi.

Elokuvana Rango kumartaa syvään vanhojen länkkäreiden suuntaan. Onpa sitä luonnehdittu jopa "nerokkaaksi parodiaksi italialaisista spagettiwesterneistä". Ennen kaikkea Rango on kaunis, nerokas, satiirinen animaatio, jollaisia ei nykyään juuri tehdä. Valitettavasti. Tällaisia katsoisi mieluusti enemmänkin. Vuoden 2011 Oscar-gaalassa Rango voitti parhaan animaation Oscarin - ensimmäisenä ei Disneyn tai Pixarin tuottamana elokuvana sitten vuoden 2006 (ja viimeisenä ennen vuotta 2018). Siitä jo isot pisteet, sillä Disneyn tai Pixarin voittaminen Oscareissa tuntuu olevan likimain mahdotonta, vaikkakaan ne eivät aina olisi voittoa ansainneet.

Huolimatta siitä, että Rango on animaatio ja ikärajaltaan K7, se ei ole suunnattu lapsille. Rango on nimenomaan aikuisille tehty animaatio ja jo siitä syystä hyvin merkittävä tapaus. Kuinka monta aikuisille tehtyä animaatiota osaisin näin suoralta kädeltä nimetä? En yhtäkään. Ei sillä, kyllä elokuva varmasti tietyiltä osin toimii myös lapsille ja meillä ainakin kolmevuotias ilmoitti katsovansa "liskoelokuvan" heti seuraavana päivänä uudestaan (ei tosin katsottu).

Ilmiömäinen Johnny Depp ottaa taitavasti haltuunsa Rangon roolin, joka kannattelee koko elokuvan harteillaan loppuun saakka. Abigail Breslin vakuuttaa pienenä Priscillana ja Bill Nighy Kalkkaro Jakena. Elokuvan ehdottomaksi helmeksi omalla kohdallani kuitenkin nousi pikkupöllöjen mariachi-orkesteri, joka kertoo tarinaa eteenpäin omalla liioittelevalla tavallaan.

Jos päädyt katsomaan Rangoa, ja jos se vain on mahdollista, katso elokuva nimenomaan alkuperäisillä äänillä. Katsoin suomeksi puhutun trailerin ja olisin voinut itkeä siitä hyvästä, kuinka kauhealta se kuulosti.




Rango

Ohjaus: Gore Verbinski
Käsikirjoitus: Gore Verbinski, John Logan, James Byrkit
Sävellys: Hans Zimmer
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2011
Kesto: 107 min
Ikäraja: K7
Pääosissa:
Johnny Depp - Rango
Ray Winstone - Bandiitti Bill
Isla Fisher - Papuita
Abigail Breslin - Priscilla
Bill Nighy - Kalkkaro Jake

Kommentit