4/10: Organisaatio avaruusötököitä vastaan - Men in Black I-III

10 elokuvaa -haaste, osat 2-4. 


2/10: Men in Black

Newyorkilainen poliisi James jahtaa rikollista pitkin kaupungin katuja. Kun hän saa miehen kiinni, tämä alkaa puhua maapallon tuhosta ja hyppää lopulta korkean rakennuksen katolta. Pian mies mustissaan saapuu kuulustelemaan Jamesia ja vie tämän tunnistamaan rikollisen käyttämän aseen. James saa kutsun MIB:n pääsykokeisiin, joista lopulta etenee agentiksi saakka saaden itselleen uuden nimen, agentti J. J ja hänet mukaansa ottanut agentti K saavat tehtäväkseen selvittää avaruusaluksen laitonta laskeutumista maahan. Avaruusötökkä kiertää ympäriinsä lahdaten muita muukalaisia ja agenttien täytyy pysäyttää tämä ennen kuin on liian myöhäistä.

Kun aloin katsoa ensimmäistä osaa Men in Black -sarjasta, minulla ei ollut aavistustakaan, mistä näissä elokuvissa on kyse. En tiennyt niistä etukäteen juuri mitään muuta kuin että toisessa pääroolissa on Will Smith. Ja hyvä niin, sillä en voinut luoda etukäteen minkäänlaisia odotuksia.

Yllätys oli positiivinen. Olin aina luullut Men in Black -elokuvien olevan jonkin sortin agenttielokuvia, täynnä toimintaa siis ja hieman samaa sarjaa James Bondien kanssa. Voi kuinka väärässä olinkaan! Sarjan ensimmäinen osa sai minut nauramaan useampaan otteeseen ja minusta tuli välittömästi näiden elokuvien fani. Elokuvan parasta antia on ehdottomasti (avaruusolioiden lisäksi) Tommy Lee Jonesin näyttelemä vakavakasvoinen agentti K, joka on joutunut työnsä vuoksi luopumaan paljosta. Will Smith ei tosin juurikaan huonommaksi jää agentti J:nä, ja näiden kahden hyvin epäsuhtaisen hahmon välinen kemia ja suhde toimii läpi elokuvan.

Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Ed Solomon, Lowell Cunninghamin sarjakuvan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1997
Kesto: 98 min
Ikäraja: K11
Pääosissa:
Tommy Lee Jones - Agentti K
Will Smith - Agentti J
Linda Fiorentino - Agentti L
Vincent D'Onofrio - Edgar



3/10: Men in Black II

Avaruusolennot uhkaavat maapalloa jälleen kerran ja miesten mustissa on aika tarttua toimeen. Kylothialainen Serleena on laskeutunut maapallolle etsimään Zarthan valoa ja valloittaa MIB:n. Ainoa, joka tietää jotakin Zarthan valosta, on agentti K, jonka muisti neuraloitiin edellisen elokuvan lopussa. Agentti J etsii edellisen työparinsa käsiinsä, jotta maapallo saataisiin pelastettua. He joutuvat turvautumaan kotitekoiseen deneuraloijaan saadakseen agentti K:n muistin palautettua ja siitä alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan.

Men in Black II jatkaa lähes suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. J etsii itselleen uutta työparia K:n siirryttyä siviiliin. Agentti K:n roolissa nähtävä Tommy Lee Jones tekee tässä osassa vielä edellistäkin paremman roolisuorituksen, joka itselleni pariin otteeseen sai kyyneleet silmiin. Lisäksi agentti J:n apuna toimivaa puhuvaa koiraa Frankia ei sovi unohtaa, sillä kyseinen hahmo nauratti minua pitkän aikaa. Juonensa puolesta Men in Black II ei aivan yllä edeltäjänsä tasolle, mutta on siitä huolimatta varsin viihdyttävä pätkä.

Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Robert Gordon ja Barry Fanaro, Lowell Cunninghamin sarjakuvan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2002
Kesto: 88 min
Ikäraja: K11
Pääosissa:
Tommy Lee Jones - Agentti K
Will Smith - Agentti J
Rip Torn - Chief Zed
Lara Flynn Boyle - Serleena




4/10: Men in Black III

Kuussa sijaitsevassa vankilassa vuosikausia vangittuna ollut avaruusolento Boris pääsee pakenemaan. Boris palaa ajassa taaksepäin aiheuttaen agentti K:n katoamisen nykyajassa. Agentti J on ainoa, joka huomaa tapahtuneen ja seuraa Borista aina vuoteen 1969 saakka pelastaakseen työparinsa hengen. Menneisyydessä J tapaa nuoren agentti K:n ja lähtee tämän kanssa pelastusretkelle.

Elokuvasarjan kolmas osa oli itse asiassa syy siihen, miksi alunperin päädyin näitä katsomaan. Satuin kerran näkemään tämän elokuvan trailerin ja reaktioni oli tyyliä "Ai tässä on Emma Thompson, tämä pitää siis nähdä". En tietenkään voinut sitten aloittaa kolmannesta osasta vaan piti ensin katsoa kaksi ensimmäistä.

Kymmenen vuotta edellisen elokuvan jälkeen ensi-iltansa saanut Men in Black III syventää päähahmojen tarinaa entisestään ja vasta aivan viime metreillä tapahtuva juonenkäänne sai ainakin omalla kohdalla suun loksahtamaan auki. Josh Brolin suoriutuu loistavasti roolistaan nuorena agentti K:na ja muutamaan kertaan täytyi hieraista silmiä, ettei siinä vain oikeasti ole nuoremmaksi maskeerattu Tommy Lee Jones. Ei ollut. Myös Jemaine Clement ansaitsee maininnan suorituksestaan ilkeänä ja typeränä Boriksena.

Fakta: Elokuvaohjaaja Tim Burton tekee cameo-roolin elokuvassa tv-monitorissa nähtävänä avaruusolentona.

Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Etan Cohen, Lowell Cunninghamin sarjakuvan pohjalta
Sävellys: Danny Elfman
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2012
Kesto: 106 min
Ikäraja: K11
Pääosissa:
Tommy Lee Jones - Agentti K
Will Smith - Agentti J
Josh Brolin - Nuori Agentti K
Emma Thompson - Agentti O


Kommentit