Joulusatuja

Meillä hieman alle kolmevuotias lapsi nauttii kovasti lukemisesta. Sekä siitä, että hänelle luetaan ääneen, että siitä, kun hän saa itse "lukea". Hän on viimeisen noin kuukauden aikana alkanut itse selittää kirjojen tapahtumia ääneen.

Hänen ollessaan ihan pieni vauva kuulin ja luin joka puolelta, että vauvalle pitää puhua mahdollisimman paljon. Minä en osannut, en tiennyt, mitä pitäisi sanoa. En ollut koskaan sillä tapaa ollut pienen vauvan kanssa. Minä laskin vauvan viereeni lattialle tai pitelin sylissäni sohvalla ja luin hänelle. Luin tuntikausia. Niin kauan, että kurkkua kuivasi ja ääni alkoi käheytyä. Sitä tuli luettua niin Grimmin veljesten, H.C. Andersenin kuin Topeliuksenkin satuja sekä myös pidempiä romaaneja kuten Jali ja suklaatehdas tai Liisa Ihmemaassa.

Nyt joulun alla meillä on kaivettu jouluiset kirjat ja kertomukset esiin ja luettu niitä pitkin päivää. Luen lapselle päivittäin. Vähintään iltasadun hän vaatii iltaisin ollessamme kotona (muualla ei aina), mutta yleensä luetaan enemmänkin. Nyt joulun aikaan meillä on iltasatuna käytössä joulukalenterikirja, jossa on 24 eri satua, yksi jokaiselle illalle.

Tässä on listattuna muutamia meidän joulusuosikkeja.


Pähkinänsärkijä

Klaara saa setä Drosselmeierilta joululahjaksi pähkinänsärkijänuken. Yöllä hiirikuningas armeijoineen hyökkää Klaaran kotiin, mutta pähkinänsärkijä herää eloon ja ryhtyy taisteluun hiirten armeijaa vastaan. Hiiret kukistetaan ja prinssiksi muuttunut pähkinänsärkijä vie Klaaran kiitokseksi vierailulle omaan maailmaansa.

Saksalaisen E.T.A Hoffmannin alunperin kirjoittama kirja (julkaistu nimellä Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas) on nykyään parhaiten tunnettu baletin muodossa, jollaiseksi sen on säveltänyt Pjotr Tšaikovski. Pähkinänsärkijästä on tehty lisäksi useampia filmatisointeja, joista uusin Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa sai ensi-iltansa viime kuussa ja on jatko-osa alkuperäiselle tarinalle.


Lumikuningatar

Lumikuningattaren taikapeili hajoaa ja sen palaset lentelevät ympäri maailmaa lasten silmiin. Yksi palanen lentää pienen Kai-pojan silmään ja toinen sydämeen. Lumikuningatar hakee Kain luokseen kokoamaan peiliä takaisin kasaan. Kotona Kain ystävä Gerda alkaa ihmetellä ystävänsä katoamista ja päättää lähteä vaaralliselle matkalle halki Lapin hakemaan Kain takaisin kotiin.


Lumikuningatar on yksi pisimpiä tanskalaisen H.C. Andersenin kirjoittamista saduista. Pähkinänsärkijän tapaan myös Lumikuningatar on sävelletty baletiksi (ensi-ilta Suomen Kansallisoopperassa marraskuussa 2012) ja siitä on tehty useita elokuva-, televisio- ja teatterisovituksia. Meillä nuorisoteatteri esitti Lumikuningattaren keväällä 2015 ja allekirjoittanut teki näytelmän nimiroolin. Ihan joulusatuhan Lumikuningatar ei ole, mutta sopii kyllä talviselta teemaltaan hyvin vuodenaikaan.


Antin jouluseikkailu & Tontun ihmeellinen lahja

Antin jouluseikkailussa pieni poika nimeltään Antti lähtee seuraamaan hiippalakkisen olennon ohjastamaa rekeä ja päätyy tonttulaan kenenkään siitä tietämättä. Hän löytää tonttujen lelupajan, jossa onnistuu putoamaan vesisaaviin. Vaatteita kuivattaessaan Antti on polttaa paikan maan tasalle, mutta tontut saapuvat parahiksi paikalle ja ärtymyksen hellitettyä ottavat Antin seurakseen viettämään iltaa.

Tontun ihmeellisessä lahjassa jouluyönä syntyneet kaksoset Lassi ja Liisa saavat kotitontulta lahjaksi hyvyyden viulun ja oikeuden huilun. Kaksosten ollessa kahdeksanvuotiaita ilkeä metsänhaltija saa huijattua Lassin viulun itselleen. Tonttukolmikko Trip, Trap ja Trup lähetetään vaaralliselle matkalle pelastamaan hyvyyden viulu pahan kynsistä.

Nämä kaksi kirjaa ovat olleet osa jouluani niin kauan kuin kykenen muistamaan (toisen sisäsivulla itse asiassa lukee, että olen saanut sen jouluna 1997). Krister Greenin kirjoittamat tarinat tarjoavat jännitystä ja joulun taikaa, Lars Carlsonin upeilla kuvituksilla höystettyinä tietenkin.

Kommentit