9/22: Kaunis mieli

22 elokuvaa -haaste, osa 9.


9/22: Kaunis mieli

Todellisiin tapahtumiin ja todellisiin ihmisiin pohjautuva Kaunis mieli on tarina matemaatikko ja Nobel-voittaja John Nashista. Nash on sosiaalisesti hyvin kömpelö, minkä vuoksi hänen on vaikea solmia ihmissuhteita. Aikuistuttuaan hänellä on virka yliopistossa sekä vaimo, mutta hän sotkeutuu mukaan juonitteluihin, joista ei ole ulospääsyä.

Kauniin mielen katsomisen parissa minulla vierähti jopa kolme iltaa. Ensimmäisenä kahtena iltana olin vain niin väsynyt, etten puolta tuntia enempää jaksanut pysyä television ääressä, eikä hieman päälle kaksituntisen elokuvan katsomisesta meinannut tulla mitään. Tärkein käännekohta tapahtuikin juuri siinä puolivälissä, johon katsomisen jätin toisen illan jälkeen. Kolmantena iltana tunti vierähti nopeasti. Eipä sitä osannut elokuvan alkaessa arvata, mihin ulottuvuuksiin puolivälin jälkeen päästäisiin.

En ole aikaisemmin juuri välittänyt Russell Crowesta (vaikkakin hänen suorituksensa Javertina elokuvassa Les Misérables oli kieltämättä hyvin vaikuttava), mutta tämän elokuvan myötä sain täysin uuden käsityksen hänen kyvyistään. Hän tulkitsee John Nashia herkkyydellä, jota ei voi olla noteeraamatta ja erityisesti puolivälin jälkeen tämä vain korostuu. Hänen lisäkseen mieleen jäivät parhaiten Jennifer Connellyn esittämä Alicia Nash (Connelly palkittiin suorituksestaan parhaan naissivuosan Oscarilla) sekä Paul Bettanyn esittämä Charles Herman.




Kaunis mieli | A Beautiful Mind

Ohjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Akiva Goldsman
Sävellys: James Horner
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 2001
Kesto: 135 min
Ikäraja: K11
Päärooleissa:
Russell Crowe - John Nash
Jennifer Connelly - Alicia Nash
Paul Bettany - Charles

Kommentit