8/22: Mansfield Park

22 elokuvaa -haaste, osa 8.


8/22: Mansfield Park

Mansfiel Park, tunnetaan myös nimellä Kasvattitytön tarina, kertoo nuoresta Fanny Pricesta, joka lähetetään kotoaan rikkaiden sukulaisten kasvatettavaksi. Köyhiin oloihin tottuneella tytöllä riittää opittavaa ylemmän luokan elämästä, jossa naisen tehtävä on saada hyvä avioliitto, olla hiljaa ja mukautua miesten tahtoon. Toisten tahtoon mukautuminen ei vain ole Fannyn vahvimpia puolia vaan hän tahtoo toimia oman sydämensä johdattamana.

Kuten jo Miss Jean Brodiessa edellä, tätäkin elokuvaa katsellessa muistin jälleen, miksi rakastan brittidraamoja niin paljon. Järki ja tunteet on edelleen ykköspaikalla sydämessäni, mutta Mansfield Park on varsin varteenotettava kilpailija.

Kasvattitytön tarina -kirjaa en ole (valitettavasti) lukenut, mutta mitä hieman taustoja tutkin niin ilmeisesti tämän elokuvan juoni jokseenkin poikkeaa kirjasta. Vertailua en kuitenkaan voi omien tietojeni pohjalta tehdä. Elokuva kulki eteenpäin verkkaisella tahdilla ja hahmot ehtivät ainakin suurimmalta osin tulla tutuiksi. Päähenkilö Fanny oli hyvin helposti samaistuttava hahmo, jonka edesottamuksia oli ilo seurata. Fannyn ohella suosikkihahmokseni nousi Mansfield Parkin naapuriin muuttanut Mary Crawford.

Elokuva on rakennettu Fannyn pikkusiskolleen Susylle kirjoittamien kirjeiden varaan. Fanny on oiva tarinankertoja ja hän kirjoittaakin siskolleen sekä fiktiivisiä että historiallisia kertomuksia. Näyttelijäntyö on (kuten nyt brittiläisissä elokuvissa yleensä) aivan omaa luokkaansa ja sitähän on tietysti ilo katsella, kun näyttelijät tietävät, mitä ovat tekemässä.




Kasvattitytön tarina | Mansfield Park

Ohjaus ja käsikirjoitus: Patricia Rozema, Jane Austenin samannimisen kirjan pohjalta
Sävellys: Lesley Barber
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 1999
Kesto: 112 min
Ikäraja: K7
Päärooleissa:
Frances O'Connor - Fanny Price
Jonny Lee Miller - Edmund Bertram
Embeth Davidtz - Mary Crawford

Kommentit