5/22: Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?

22 elokuvaa -haaste, osa 5. 


5/22: Mitä tapahtuikaan Baby Janelle?

Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? on elokuva, jota on vaikea luokitella kuuluvaksi mihinkään tiettyyn genreen. Omassa hyllyssäni se on draamaelokuvien seassa, mutta sen voisi luokitella myös kauhuksi tai trilleriksi. Kirjoittelen siitä tällä kertaa kauhuelokuvien kanssa samassa.

Mustavalkoisissa elokuvissa on aivan omanlaisensa tunnelma ja viehätys. Mustavalkoisissa kauhuelokuvissa on jotakin erityisen karmivaa, erilaista kuin värillisissä. Baby Janen karmivuus perustuu siihen, että vastaavaa voisi käydä todellisessakin elämässä, että Baby Jane Hudsonin kaltaisia ihmisiä on oikeasti olemassa. Omanlaista tunnelmaansa luovat tietty dramaattisuus sekä upeat musiikit.

Mutta mitä tapahtuikaan Baby Janelle? kertoo entisestä lapsitähdestä, joka joutuu huolehtimaan vammautuneesta siskostaan. Yhteiseloa varjostavat siskosten väliset kaunat sekä Janen siskoaan Blanchea kohtaan tuntema kateus, sillä lapsena syrjään jäänyt Blanche menestyi myöhemmin elokuvanäyttelijänä, kun taas Janen itsensä suosio hiipui vuosien kuluessa.

Baby Jane alkaa vuodesta 1917, vaudeville-teattereista, joissa suosittu lapsitähti Jane Hudson luo uraansa. Siitä siirrytään vuosien kautta ensin siskosten nuoruuteen, jossa Jane alkaa jäädä Blanchen varjoon ja aina heidän vanhuuden päiviinsä saakka. Jännite kasvaa koko ajan mitä pidemmälle päästään elokuvassa, jonka kantavana voimana toimivat vahvat pääosanäyttelijät Bette Davis ja Joan Crawford.



Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? | What Ever Happened to Baby Jane

Ohjaus: Robert Aldrich
Käsikirjoitus: Lukas Heller, Henry Farrellin samannimiseen romaaniin pohjautuen
Sävellys: Frank De Vol
Tuotantomaa: Yhdysvallat
Julkaisuvuosi: 1962
Kesto: 134 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Joan Crawford -  Blanche Hudson
Bette Davis - Baby Jane Hudson

Kommentit