3/22: The Hole - surmanloukku

22 elokuvaa -haaste, osa 3.

3/22: The Hole

The Holen ostin aikoinaan kirppikseltä ihan vain siitä syystä, että elokuvassa esiintyy Embeth Davidtz, joka on lukeutunut suosikkinäyttelijöihini jo kymmenen vuoden ajan. Omistamassani versiossa ei ollut lainkaan suomenkielisiä (eikä edes englanninkielisiä) tekstityksiä, joten tuli tätä katsoessa sitten testattua myös kuullunymmärtämistä englanniksi. Ihan hyvin se meni.

Opiskelija Elizabeth Dunn löydetään huonokuntoisena tämän oltua kateissa kahdeksantoista päivää. Myös hänen kolme ystäväänsä ovat kadonneet. Elizabeth ei muista tapahtuneesta mitään, joten alkaa käydä kuluneita päiviä läpi yhdessä psykiatri Philippa Horwoodin kanssa. Elizabethin kertoman mukaan hän on ollut ystäviensä kanssa juhlimassa maanalaisessa ydinlaskeumasuojassa ja jäänyt viidennen ystävänsä Martyn Taylorin sinne vangitsemaksi. Martynin versio tapahtuneesta vain poikkeaa hyvin radikaalisti Elizabethin versiosta ja päivien kuluessa totuus alkaa paljastua kaikessa karmeudessaan.

The Holen tunnelma on paikka paikoin hyvinkin ahdistava. Neljä opiskelijaa on lukkojen takana tietämättä, koska he pääsevät pois. Vettä ja ruokaa ei ole juurikaan jäljellä kolmen päivän juhlimisen jälkeen ja kaikilla alkaa olla hermot kireällä, joten pieninkin asia voi laukaista suunnattoman raivon. Ahdistava tunnelma katkeaa aina välillä, kun näytetään Elizabethin elämää suojasta vapautumisen jälkeen sekä tästä seurannutta rikostutkintaa. Välillä on vaikea päättää, ketä pitäisi uskoa. Kumpi puhuu totta, Elizabeth vai Martyn? Tähänkin saadaan onneksi elokuvan lopulla ratkaisu, vaikkakaan ei välttämättä kovin tyydyttävä sellainen.



Surmanloukku | The Hole

Ohjaus: Nick Hamm
Käsikirjoitus: Ben Court ja Caroline Ip, Guy Burtin romaanin After the Hole pohjalta
Sävellys: Clint Mansell
Tuotantomaa: Iso-Britannia
Julkaisuvuosi: 2001
Kesto: 102 min
Ikäraja: K15
Päärooleissa:
Thora Birch - Elizabeth Dunn
Desmond Harrington - Michael Steel
Embeth Davidtz - tohtori Philippa Horwood

Kommentit